Skip to main content

Τουρκία: Μέτρα για «αποδολαριοποίηση» των αποταμιεύσεων ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο νόμισμα.

Σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή της «δολαριοποίησης» των αποταμιεύσεων των τουρκικών νοικοκυριών και την ενθάρρυνση της εξοικονόμησης σε λίρες, ανακοίνωσε ο Ερντογάν ενώ υπεραμύνθηκε εκ νέου της πολιτικής του παρότι η λίρα καταρρέει εκ νέου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο νόμισμα, ενώ θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα για να βοηθηθούν οι εξαγωγείς και οι συνταξιούχοι.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «επιστροφή» από το μοντέλο που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια, επιμένοντας ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα επιφέρουν, «μέσα σε μερικούς μήνες», πτώση του πληθωρισμού -που προς το παρόν τρέχει με πάνω από 21%.

Επανέλαβε τέλος ότι οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές δεν βασίζονται σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, υπαινισσόμενος και πάλι κερδοσκοπικά παιγνίδια.