Skip to main content

Τουρκία: Μια γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν από συριακές ρουκέτες

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε πως οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Δύο άμαχοι, μια γυναίκα 57 ετών και ένα αγοράκι 4 ετών, σκοτώθηκαν σήμερα όταν ρουκέτες που εβλήθησαν από τη Συρία έπληξαν την πόλη Κιλίς, στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Οι δύο από τις έως και οκτώ ρουκέτες που εβλήθησαν έπεσαν σε έρημη περιοχή, αλλά μια έπληξε περιφερειακή συνοικία της Κιλίς, σκοτώνοντας τη γυναίκα και το παιδί και τραυματίζοντας άλλα τουλάχιστον δύο πρόσωπα, διευκρίνισε ο δήμαρχος της πόλης Χασάν Καρά, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, επικαλούμενο επίσης τον Καρά, μετέδωσε πως η μία από τις ρουκέτες έπεσε κοντά σε ένα γυμνάσιο. Τα σχολεία στην Κιλίς έκλεισαν μετά τον βομβαρδισμό, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο τοπικός βουλευτής Μουσταφά Χιλμί Ντουλγκέρ.

Πλάνα που μετέδωσε το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT World δείχνουν μια ισχυρή έκρηξη σε μια προφανώς κατοικημένη περιοχή, και κατόπιν μια στήλη μαύρου καπνού που υψώνεται από κοντινά κτίρια.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε πως οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Ντογάν επικαλούμενο πηγές στον στρατό.

Βάσει των κανόνων εμπλοκής του, το τουρκικό πυροβολικό ανταπέδωσε αμέσως τα πυρά.

Πυρά από την εμπόλεμη Συρία έχουν πλήξει τουρκικές κοινότητες στην παραμεθόριο πολλές φορές από το ξέσπασμα της ένοπλης σύγκρουσης τον Απρίλιο του 2011 και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν θύματα.

Την 18η Ιανουαρίου, μια ρουκέτα που είχε εκτοξευθεί από περιοχή που κατέχει το ΙΚ είχε πλήξει την αυλή ενός σχολείου στην Κιλίς, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια καθαρίστρια και να τραυματιστεί σοβαρά μια μαθήτρια.

Τις τελευταίες ημέρες τα τουρκικά κανόνια έχουν στοχοθετήσει εξάλλου επανειλημμένα θέσεις των τζιχαντιστών, οι οποίοι δεν συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία εφαρμόζεται μετά την 27η Φεβρουαρίου από το καθεστώς της Δαμασκού, τη Ρωσία και οργανώσεις ανταρτών. Επίσης, πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τουρκικά πυροβόλα βομβάρδιζαν συχνά τον Φεβρουάριο θέσεις Κούρδων της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία—ανταποδίδοντας, σύμφωνα με την Άγκυρα, δικά τους πυρά. Έκτοτε, ο τουρκικός στρατός λέει πως έχει σταματήσει να το κάνει.