Skip to main content

Τουρκία: Ο πληθωρισμός έφθασε τον Μάιο το 73,50%

Στο 73,50% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον μήνα Μάιο - Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού από το Φεβρουάριο του 2002

Σε υψηλό 23 χρόνων, στο 73,50%, ανήλθε το Μάιο ο –επίσημος- πληθωρισμός στην Τουρκία σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η τουρκική στατιστική υπηρεσία (TURKSTAT).

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού από το Φεβρουάριο του 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Άλμα 107,62% στο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή σημειώνεται στο κόστος των μεταφορών, αντανακλώντας την ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων διαμορφώνονται στο 91,63%. Το κόστος του οικιακού εξοπλισμού επιβαρύνεται κατά 76,83%, αλκοολούχα και καπνός σημείωσαν επίσης κατακόρυφη άνοδο κατά 66,62%.

Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται. Tην Παρασκευή ένα δολάριο ισοδυναμεί με 16,50 τουρκικές λίρες, ενώ το ευρώ ισοδυναμεί πλέον με 17,75 λίρες.

Το 73,5% είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998, oπότε η Τουρκία ταλανιζόταν από μια περίοδο που σημαδεύτηκε από ασταθείς κυβερνήσεις συνασπισμού και οικονομική αναταραχή τονίζουν οι Financial Times.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σθεναρός πολέμιος των υψηλών επιτοκίων, είχε δώσει εντολή στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει επανειλημμένα το κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι ξεκινούσε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα αξιοποιούσε μια φθηνή λίρα και μια «έκρηξη» των εξαγωγών για να μειώσει τον πληθωρισμό εξαλείφοντας το μακροχρόνιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι επικριτές είχαν περιγράψει το σχέδιο ως ένα οικονομικό «πείραμα» υψηλού κινδύνου που κινδύνευε να προκαλέσει κατάρρευση της αξίας της τουρκικής λίρας και να εγκαινιάσει έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία αύξησε τις προκλήσεις, καθώς η άνοδος των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας ώθησε το κόστος του ήδη μεγάλου λογαριασμού των ενεργειακών εισαγωγών της Τουρκίας και υποδαύλισε περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Ενώ η Τουρκία έχει απολαύσει ισχυρή ανάπτυξη χάρη στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, η εκτίναξη του κόστους ζωής έχει συμβάλει στη διάβρωση της λαϊκής υποστήριξης προς τον Ερντογάν, ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023.

Ο Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «όσοι συνδέουν τα επιτόκια με τον πληθωρισμό είναι είτε αγράμματοι, είτε προδότες».

Πηγή: ΣΚΑΪ