Skip to main content

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο μεγιστάνας των media, Αϊντίν Ντογάν

Ο Αϊντίν Ντογάν, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ομίλου μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, του Dogan Yayin, ο οποίος έχει εμπλακεί σε μια σειρά νομικών μαχών με την κυβέρνηση,
Ο Αϊντίν Ντογάν, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ομίλου μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, του Dogan Yayin, ο οποίος έχει εμπλακεί σε μια σειρά νομικών μαχών με την κυβέρνηση, θα αποχωρήσει αύριο Παρασκευή.

Ο Ντογάν ανακοίνωσε την παραίτησή του χθες Τετάρτη, έπειτα από πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο ότι εισαγγελέας προτίθεται να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του για παραβίαση των νόμων της χώρας σχετικά με τις κεφαλαιαγορές. Για να προχωρήσει η υπόθεση, πρέπει να γίνει δεκτή από ένα δικαστή.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο Ντογάν θα αντικατασταθεί από την κόρη του, την Αρζουχάν Γιαλτσιντάγ, και ότι το διοικητικό συμβούλιο θα αναδιαρθρώσει τον όμιλο των μέσων ενημέρωσης για να δημιουργήσει «ισχυρές συμπράξεις με ξένους».

Ο Dogan Yayin αντιμετώπισε τον τελευταίο χρόνο σειρά από νομικά προβλήματα. Το Σεπτέμβριο οι φορολογικές αρχές επέβαλαν στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 2,5 δισ. δολ., κατηγορώντας την ότι απέκρυψε εισοδήματα από πωλήσεις μετοχών μεταξύ επιχειρήσεων που ανήκουν στον όμιλο.

Το πρόστιμο αυτό επεβλήθη επιπλέον εκείνου των 500 εκατ. δολ. που είχε ανακοινωθεί το Φεβρουάριο για παρατυπίες, σύμφωνα με τις αρχές, στην πώληση μεριδίων του ομίλου στο γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Axel Springer.

Ο όμιλος Ντογάν εκδίδει αρκετές σημαντικές εφημερίδες και έχει στην ιδιοκτησία του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, την τουρκόφωνη εκδοχή του CNN, μεταξύ άλλων δικτύων. Τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Ντογάν είναι μεταξύ των εντονότερων επικριτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), γεγονός που κάνει μερικούς να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έβαλε στόχο τον όμιλο εξαιτίας των επικρίσεων που δέχεται απ΄ αυτόν.