Skip to main content

Τουρκία: Προειδοποίηση απόστρατων ναυάρχων-Πραξικόπημα φοβάται ο Ερντογάν

Να ξέρετε τα όριά σας, απαντά η τουρκική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της στους 103 απόστρατους ναυάρχους - Απειλή πραξικοπήματος καταγγέλλει ο Ερντογάν

Μία κοινή δήλωση υπογεγραμμένη από 103 απόστρατους Τούρκους ναυάρχους, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη συνθήκη του Μοντρέ για τα στενά του Βοσπόρου, έχει προκαλέσει πολιτική αναστάτωση στην Τουρκία, με σύσσωμη την κυβέρνηση Ερντογάν να στρέφεται κατά των ναυάρχων, κάνοντας λόγο ακόμη και για «υπαινιγμό πραξικοπήματος».

Ο γενικός εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της δήλωσης, η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 103 ναυάρχους» σε ορισμένους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή 4 Απριλίου. Οι 103 υπογράφοντες της δήλωσης εκφράζουν την ανησυχία τους για τη «συζήτηση που έχει ξεκινήσει τελευταία περί ακύρωσης της σύμβασης του Μοντρέ από την τουρκική κυβέρνηση».

Αμέσως, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί την ανακοίνωση των ναυτικών «απειλή πραξικοπήματος».

Τονίζει, δε, στην απάντησή της «να ξέρετε τα όριά σας».

Ο εθνικιστής ηγέτης και κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε το «ξήλωμα» των βαθμών και των γαλονιών των απόστρατων ναυάρχων.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, απαντώντας μέσω twitter στους απόστρατους ναυάρχους, ζήτησε από τους Τούρκους αξιωματικούς να σεβαστούν τη στολή τους και τις αρχές της δημοκρατίας και να μην ανακατεύονται στην πολιτική.

«Το μεγάλο τουρκικό έθνος είναι ερωτευμένο με τη στολή. Είναι τιμή να φοράς αυτή τη στολή. Κι ακόμη μεγαλύτερη τιμή να φέρεις αυτήν την τιμή και μετά την αποστρατεία. Τιμούμε πάντα όσους είναι πιστοί στη δημοκρατία, στο κράτος και στο έθνος και δεν χρησιμοποιούν τα γαλόνια και τις στολές τους αντικείμενο πολιτικής... Ή για άλλους σκοπούς…».