Skip to main content

Τουρκία σε ΗΠΑ: Δεν σας αφορά τι θα γίνει με την Αγιά Σοφιά

Το τουρκικό υπουργείο χαρακτηρίζει μάλιστα «κωμικοτραγική» την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την προοπτική να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά.

Απάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία δίνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, τονίζοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και στις αποφάσεις που λαμβάνει σχετικά με τα μνημεία της.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι εκπλήσσεται από τις αναφορές για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας στην έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες το 2019.

«Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας αποτελούν περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας και η αρμοδιότητα για κάθε είδους σχεδιασμό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Δεν είναι δουλειά άλλων χωρών οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν σχετικά για αυτά τα μνημεία», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο διαβεβαιώνει ότι «η Τουρκία γνωρίζει την αξία όλων των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στην επικράτειά της και τα προστατεύει αναλόγως».

Το τουρκικό υπουργείο χαρακτηρίζει μάλιστα «κωμικοτραγική» την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει στρέψει την προσοχή της παρακολουθώντας τη ραγδαία αύξηση του αντι-ισλαμισμού, του αντι-σημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ.

«Απορρίπτουμε όλες τους ανακόλουθους ισχυρισμούς στην έκθεση και τις αβάσιμες δηλώσεις σκοπιμότητας και καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρωθούν στο δικό τους εσωτερικό ζήτημα που αφορά στις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση.