Skip to main content

Τουρκία: Τρεις συλλήψεις στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αίτημα να απαγορευθεί το HDP για φερόμενες σχέσεις με Κούρδους μαχητές

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τρία στελέχη τοπικών οργανώσεων του φιλοκουρδικού Kόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο πλαίσιο επιχείρησης εναντίον Κούρδων ανταρτών στη διάρκεια της οποίας συνέλαβε συνολικά 10 άτομα, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός της Οζτούρκ Τουρκντογάν συνελήφθη σε επιχείρηση της αστυνομίας στο σπίτι του σήμερα το πρωί. Το IHD έγραψε στο Twitter ότι δικηγόροι του αναζητούν πληροφορίες για την υπόθεση.

Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας την Τετάρτη με αίτημα να απαγορευθεί το HDP για φερόμενες σχέσεις με Κούρδους μαχητές, σε μια κορύφωση της πολυετούς καταστολής που ασκείται εναντίον του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας. Το HDP κατήγγειλε ένα «πολιτικό πραξικόπημα».

Η αστυνομία εξαπέλυσε ταυτόχρονα επιδρομές σε τέσσερις περιοχές και μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος της συνοικίας Καγκιτάνε της Κωνσταντινούπολης αλλά και ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου της συνοικίας Μπεσίκτας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον 15 ατόμων.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη κατήγγειλαν τις κινήσεις της Τουρκίας για να θέσει εκτός νόμου το HDP, οι οποίες υπονομεύουν τη δημοκρατία με το πρόσχημα που προβάλλεται από την τουρκική πλευρά ότι το κόμμα διατηρεί σχέσεις με το PKK, αναβιώνοντας την μακρά τουρκική ιστορία της απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικών κομμάτων.

Φωτογραφία απο Reuters