Skip to main content

Τουρκικά ΜΜΕ: Αποκαταστάθηκε η ζημιά στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγιάς Σοφιάς

Ο σάλος εντός της Τουρκίας συνεχίζεται για την έλλειψη φροντίδας απέναντι στο μοναδικό αυτό μνημείο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν σήμερα την εικόνα της Αυτοκρατορικής Πύλης στην Αγία Σοφία, δείχνοντας ότι έχει αποκατασταθεί η ζημιά που είχε προκληθεί σε τμήμα της ιστορικής θύρας.

Όμως ο σάλος εντός της Τουρκίας συνεχίζεται για την έλλειψη φροντίδας απέναντι στο μοναδικό αυτό μνημείο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω του διπλασιασμού του αριθμού των επισκεπτών στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Πολλές είναι αναρτήσεις που αναφέρουν ότι η επίσημη εξήγηση της Διεύθυνσης Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Τουρκίας ότι η ζημιά οφείλεται σε φυσιολογική φθορά, δεν είναι πειστική.

Πολλοί θεωρούν ότι η ζημιά ήταν εσκεμμένη και ότι έγινε από ξυλουργικό εργαλείο.

Επίσης πολλές είναι οι αναρτήσεις που αμφισβητούν την ικανότητα των τουρκικών αρχών να κάνουν σωστή εργασία αποκατάστασης ιστορικών μνημείων αναφέροντας πολλά παραδείγματα σκανδαλώδους κακοτεχνίας με χρησιμοποίηση σύγχρονων υλικών όπως πλαστικού και αλουμινίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, σχετικά με τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το Σύμβολο της Χριστιανοσύνης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου, θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του.