Skip to main content

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις - Παίζει με τη φωτιά η Τουρκία

Νέα ένταση πυροδότησε στο Αιγαίο η ανακοίνωση της τουρκικής NAVTEX. Ποιες είναι οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Αμφίσημη παρέμβαση των ΗΠΑ.

Ανεβαίνει από χθες το θερμόμετρο της έντασης στα ελληνοτουρκικά, αφού η επικίνδυση κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με την έκδοση NAVTEX  στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτιοανατολικά του Καστελόριζου έχει θέσει σε υψηλή επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ήδη το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στην περιοχή, καθώς οι Τούρκοι δείχνουν ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε παράνομες σεισμολογικές έρευνες με το Oruc Reis.

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται νοτιοανατολικά του Καστελορίζου γεγονός το οποίο επαναφέρει και τη γνωστή θεωρία της γειτονικής χώρας για μειωμένη επήρεια των νησιών στην υφαλοκρηπίδα.

Η τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY:

33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E

6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20.

Ανάκληση αδειών

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο υφυπουργός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής έχουν αλλάξει το πρόγραμμά τους ακυρώνοντας ανειλημμένες υποχρεώσεις, έτσι ώστε να βρίσκονται συνεχώς στα γραφεία τους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου εξετάζουν μια σειρά από σενάρια αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει ότι οι Τούρκοι ενδέχεται να προχωρήσουν σε άμεση κλιμάκωση της έντασης, φθάνοντας ακόμη στην πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου.

Στο πλαίσιο αυτό επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, διακόπτοντας το ταξίδι του στην Κύπρο, (επρόκειτο να επιστρέψει αύριο) όπου βρίσκεται από χθες προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης της τουρκικής εισβολής του 1974 στη Μεγαλόνησο. Παράλληλα η ελληνική πλευρά παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, καθώς η βάση του τουρκικού στόλου στο Ακσάζ, έχει αρχίσει και «αδειάζει» με τα 22 πλοία που βρίσκονταν ελλιμενισμένα εκεί κατά τις προηγούμενες ημέρες, να αρχίζουν σταδιακά να βγαίνουν στην ανοιχτή θάλασσα με πορεία νότια και δυτικά.

Ήδη οι μονάδες του στρατού ξηράς τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, ενώ οι πληροφορίες θέλουν σε ορισμένες από αυτές να έχει γίνει και ανάκληση αδειών σε μόνιμα στελέχη.

Ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό, με ένα μεγάλο μέρος του στόλου να βρίσκεται σε επιφυλακή κατευθυνόμενο προς τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, με ανάλογη ανάκληση αδειών των μόνιμων στελεχών που υπηρετούν στα πλοία. Πρόκειται για τις περιοχές που με παράνομη ΝΟΤΑΜ έχει δεσμεύσει η Άγκυρα από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου, με στόχο την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση και στον αέρα, καθώς από το πρωί τουρκικά μαχητικά που πετούν σε ζεύγη, έκαναν υπερπτήσεις σε όλο το Αιγαίο, εστιάζοντας κυρίως στην περιοχή του Καστελόριζου.

Την εξέλιξη της υπόθεσης παρακολουθεί με ψυχραιμία και το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρώντας ότι η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας μας, προχωρώντας σε έναν πόλεμο νεύρων έναντι της ελληνικής πλευράς. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ωστόσο δεν παραλείπουν να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τις δύο χώρες σε μία θερμή αντιπαράθεση.

Ανάμεσα στα σενάρια, που τίθενται από χθες επί τάπητος, στην κυβέρνηση θεωρούν πως η ημέρα – κλειδί, όπου πιθανολογείται κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, είναι η προσεχής Παρασκευή, 24 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της Συνθήκης της Λωζάνης και της προσευχής, που έχει προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος στην Αγιά Σοφιά, χωρίς, βεβαίως αυτό να σημαίνει, πως αίρεται έως τότε η κατασταση αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Επιπλέον, και ανεξαρτήτως του εάν η Άγκυρα επιχειρεί να δοκιμάσει ακόμη μία φορά τα νεύρα της Αθήνας – ανάλογη navtex είχε εκδοθεί και το 2018 – ή ο Ταγίπ Ερντογάν προβεί στο απονεννοημένο – επανέλαβε και χθες με το γνωστό αμετροεπές ύφος του πως η Τουρκία δεν θα ρωτήσει κανέναν για το τι θα πράξει στη Μεσόγειο – ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας πως οι προκλήσεις δεν εντοπίζονται μόνο στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά πηγάζουν κι από ένα ασταθές περιβάλλον, το οποίο φορτίζεται συνεχώς λόγω ενεργειών γειτόνων μας. «Είμαστε, όμως, συνηθισμένοι, δοκιμασμένοι στις εξάρσεις της στιγμής. Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και για τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο Δίκαιο. Γι΄ αυτό, άλλωστε, μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε πολύ. Η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής».

Αμφίσημη παρέμβαση ΗΠΑ

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, με αφορμή την Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου. Ωστόσο, η παρέμβασή τους είναι αμφίσημη καθώς χαρακτηρίζουν την περιοχή του εκδόθηκε η NAVTEX «αμφισβητούμενα ύδατα» προκαλώντας ερωτήματα και δημιουργώντας την αίσθηση ότι η βασική διπλωματική στόχευση είναι λιγότερο να... νουθετήσουν τον προκλητικό σουλτάνο και περισσότερο να ωθήσουν τις δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το θέμα, όμως, όπως λένε γεωπολιτικοί αναλυτές, είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξωθηθεί σε διαπραγματεύσεις αποδεχόμενη τετελεσμένες διεκδικήσεις υπό το κράτος απειλών και προκλήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.