Skip to main content

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν γίνεται να επεκταθούν μονομερώς τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι δεν το αφορά η απόφαση για το Ιόνιο ωστόσο υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στο Αιγαίο.

Προειδοποίηση στην Ελλάδα ότι δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας απευθύνει απόψε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι δεν το αφορά η απόφαση για το Ιόνιο, ωστόσο φροντίζει να υπενθυμίσει στην Ελλάδα να μην προβεί σε καμία κίνηση στο Αιγαίο. Χαρακτηρίζει το Αιγαίο ημίκλειστη θάλασσα με ζωτικά συμφέροντα για την Τουρκία ενώ κάνει λόγο για ειδικές γεωγραφικές συνθήκες, τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψη της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Η βούληση της Ελλάδας για αύξηση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, που καταλήγει μέχρι τα νότια της Πελοποννήσου, δεν επηρεάζει καθόλου το Αιγαίο.

Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στην ημίκλειστη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι κοινώς γνωστό ότι τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που θα περιορίζει την ελεύθερη πλοήγηση και πρόσβαση στις ανοιχτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν τη στάση».