Skip to main content

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εντός της υφαλοκρηπίδας μας οι έρευνες του Oruc Reis

«Είναι απαράδεκτο να αντιτάσσεστε στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Με προκλητικό τρόπο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να εξηγήσει την πορεία του τουρκικού ωκεανογραφικού Oruc Reis προς το Καστελόριζο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι έρευνες του Oruc Reis πραγματοποιούνται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά:

«Το πλοίο μας Oruç Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα εργασίες συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς, ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιτάσσεστε στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου και να ζητάτε να ενεργεί μόνο στα 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα

Αυτή η αντίρρηση της Ελλάδας βασίζεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί από κοινού, τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος».