Skip to main content

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Πτήση ρουτίνας» η παρενόχληση του ελικοπτέρου του ΥΕΘΑ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χαμί Ακσόι μίλησε για «δραματοποίηση» πτήσεων ρουτίνας σχολιάζοντας τη παρενόχληση του ελικοπτέρου του Έλληνα ΥΕΘΑ

«Δεν υπήρξε παρενόχληση, τα μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή», σχολίασε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι σχετικά με την υπόθεση παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου από τουρκικά αεροσκάφη χθες.

«Τα μαχητικά μας αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή στο πλαίσιο της συνηθισμένης δραστηριότητάς τους στο Αιγαίο και δεν υπάρχει περίπτωση να υπήρξε παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Η δραματοποίηση πτήσεων ρουτίνας με τρόπο που να δημιουργεί ένταση δεν ωφελεί την Ελλάδα. Αντ' αυτού, τα ζητήματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και των δύο χωρών», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σε χθεσινή ανακοίνωσή του τη χθεσινή προκλητική παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κ. Φλώρο.

«Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα.

Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 11:38 χθες τα δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν πολύ χαμηλά - στα 3.500 πόδια - πάνω από τις Οινούσσες και 20 λεπτά αργότερα έκαναν χαμηλή πτήση και πάνω από το Αγαθονήσι από το οποίο πέρασαν πετώντας σε ύψος 1.700 ποδών.

Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση από το Φαρμακονήσι:

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στο Επιτηρητικό Φυλάκιο Φαρμακονησίου, στο πλαίσιο μιας γρήγορης κυριακάτικης περιοδείας, που μας έφερε από το πρωί στις Οινούσσες, στην Παναγία, στο Αγαθονήσι και τώρα εδώ στο Φαρμακονήσι.

Προ ολίγου το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι.

Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα.

Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου.

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαναν πάντα».