Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
x

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΟΠ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο αστυνομικός διοικητής της Άγκυρας εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η προβολή της ταινίας του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη

Απαγορεύτηκε η προβολή στην Άγκυρα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, «Η μπάντα...», το οποίο αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στον σφαγέα Τοπάλ Οσμάν. Η ταινία επρόκειτο να προβληθεί το προσεχές Σάββατο ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβε ομάδα Τούρκων διανοουμένων. Οι διοργανωτές είχαν κυκλοφορήσει αφίσες και έκλεισαν αίθουσα για την προβολή, αλλά χτες ο αστυνομικός διοικητής της Άγκυρας εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η προβολή της ταινίας, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ Νίκος Ασλανίδης δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι χάρηκα μόλις έμαθα ότι μια ομάδα διανοουμένων Τούρκων θα προβάλει τη "Μπάντα" στην Άγκυρα. Μόλις όμως  το βαθύ κράτος κατάλαβε ότι το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στον σφαγέα Τοπάλ Οσμάν, απαγόρευσε την προβολή...  Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Τοπάλ Οσμάν, δυο χρόνια μετά τη Γενοκτονία απαγχονίστηκε, έξω από την τουρκική Βουλή, στην Άγκυρα,  με εντολή του ίδιου του Κεμαλ Ατατούρκ. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Προφανώς κάποιοι γείτονές μας όμως δεν θέλουν να μαθευτεί η αλήθεια και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μη γίνουν γνωστά τα εγκλήματα της γενοκτονίας. Άδικα ομως προσπαθούν. Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουν οι Τούρκοι την ιστορική αλήθεια. Μπορεί να αργήσουν αλλά κάποτε θα την μάθουν, ότι κι αν κάνει το βαθύ κράτος. Στην Ελλάδα και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού όλο το 2019 που είναι τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, θα παίζει η "Μπάντα" για να ακουστεί από όλους. Είναι το καλύτερο μνημόσυνο που μπορώ να κάνω για τους προγόνους μου. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία, να κάνουμε γνωστά τα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον πλανήτη. Μόνο τότε θα αναπαυθούν οι ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου. Φυσικά σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να πρωτοστατεί η ελληνική πολιτεία, η οποία με αφορμή τα 100 χρόνια θα έπρεπε να διοργανώσει αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό για να μαθευτεί επιτέλους η ιστορική αλήθεια».

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η «Μπάντα» παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας του Πόντου. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Επιστρατεύτηκε βίαια από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, τον Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος έσφαζε τους Έλληνες στην κυριολεξία μετά μουσικής. Δηλαδή έμπαινε στα χωριά με τη μπάντα να παίζει τουρκικά εμβατήρια και αυτός με τους τσέτες, έσφαζε τους άμαχους Έλληνες. Στο τέλος έσφαξε και όλους τους μουσικούς της ορχήστρας για να μη μαρτυρήσουν τα εγκλήματά του. Σώθηκε ως εκ θαύματος μόνο ένας ο οποίος και αποκάλυψε τα εγκλήματα του Τοπάλ Οσμάν. Συνολικά ο Τοπάλ Οσμάν με τους τσέτες του δολοφόνησε περισσότερους από 70.000 Έλληνες.

Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται από σήμερα Πέμπτη 16/5 έως την Τετάρτη 22/5 στην κινηματογραφική αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στις 18:15.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ