Skip to main content

Ώρα μηδέν στην Ανατολική Μεσόγειο: «Ξεκινάμε έρευνες» λένε οι Τούρκοι

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην περιοχή που έχει δεσμευθεί με την τουρκική Navtex και είναι έτοιμο να ξεκινήσει έρευνες.

Στο απώγειό της φτάνει η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τινάζοντας στον αέρα τη προσυμφωνία για διερευνητικές επαφές των δύο χωρών μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου.

Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε πως «το Ορούτς Ρέις έχε φτάσει στην περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην περιοχή που έχει δεσμευθεί με την τουρκική Navtex και αφού χθες έγιναν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες είναι έτοιμο σήμερα να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες.

Το τουρκικό πλοίο διατηρούσε κλειστό από το πρωί της Τρίτης το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού. Βάσει του τελευταίου στίγματός του, περίπου στις 10 το πρωί χθες, έπλεε περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Παράλληλα, το γεγονός ότι, με τα δεδομένα που είχαν γίνει γνωστά μέχρι τη νύχτα της Τρίτης, διατηρούσε σταθερά χαμηλές ταχύτητες παρέπεμπε σε ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων, κάτι που πάντως δεν συνεπάγεται διενέργεια ερευνών.

Πέτσας: Όσον άφορα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε «Αυτό που θα κάνουμε είναι να ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική, όπως την αποδοκιμασία των προκλήσεων της Τουρκίας. Όσον άφορα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου. Κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο».

Απαντώντας στο ερώτημα αν φοβάται πιθανό θερμό επεισόδιο ο κ.Πέτσας είπε «μιλάμε για μία σοβαρότατη κλιμάκωση, ας μείνουμε σε αυτό το προβληματικό σημείο». Μάλιστα πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα θέσει θέμα κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής. «Έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.