Skip to main content

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Ερευνούμε με «κουτάλα» τη Μεσόγειο

Με τον «Πορθητή» και το άλλο πλοίο μας θα συνεχίσουμε τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο Φατίχ Ντονμέζ

Με ένα μεγάλο καζάνι, το οποίο η Τουρκία ως «κουτάλα» εξερευνά, σπιθαμή προς σπιθαμή, χαρακτήρισε την ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Ντονμέζ είπε ότι για να ανεξαρτητοποιηθεί η Τουρκία στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να αυξηθούν οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις σεισμικές εργασίες μας με το “Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά”» ενώ ταυτόχρονα «συνεχίζονται αυτού του είδους οι έρευνες στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.

Στη συνέχεια ωστόσο παρατήρησε ότι «μόνο έρευνες δεν φτάνουν. Πρέπει να βγει το φυσικό αέριο και επομένως να προχωρήσουμε και σε γεώτρηση. Γι’ αυτό πήραμε και το γεωτρύπανό μας, τον “Πορθητή”. Πρώτα ο Θεός, μέσα σε 3-4 μήνες σχεδιάζουμε να έχουμε αποτέλεσμα» τόνισε ακολούθως.

Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε και στο δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία. «Από τα τέλη Ιανουαρίου θα το έχουμε στη Μεσόγειο. Ας μην αποκαλύψω εγώ τώρα το όνομα του δεύτερου πλοίου μας. Με τον “Πορθητή” και το άλλο πλοίο μας θα συνεχίσουμε τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Σαν καζάνι η Μεσόγειος κι εμείς κουτάλα, ψάχνουμε σπιθαμή - σπιθαμή. Προσευχηθείτε να βρούμε», είπε καταλήγοντας ο Τούρκος υπουργός.