Skip to main content

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Οι οκτώ στρατιωτικοί πρέπει να εκδοθούν

Οι στρατιωτικοί θα πρέπει να δικαστούν από την τουρκική δικαιοσύνη, αφού πρώτα εκδοθούν, τόνισε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία και να δικαστούν εκεί, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν, κάνοντας λόγο για «άλυτα ζητήματα».

Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος διπλωμάτης ζητά να εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί «Οι στρατιωτικοί θα πρέπει να δικαστούν από την τουρκική δικαιοσύνη, αφού πρώτα εκδοθούν», δήλωσε.

Με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν υπογράμμισε ότι τα ζητήματα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι ακόμη περίπλοκα. «Όλα αυτά είναι σύνθετα θέματα. Το σημαντικό είναι να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια του διαλόγου. Η συνέχιση της διαδικασίας διμερούς διαλόγου είναι κάτι που ανέκαθεν θέλαμε», αναφέρει ο Τούρκος πρέσβης.

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο ίδιος έκανε λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση». «Καταρχάς, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο είναι το θέμα», ανέφερε ο Οζουγκεργκίν. «Το Κυπριακό ξεκίνησε το 1963, όχι το 1974.

Ίσως και πιο πριν. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες στο νησί. Η "ειρηνευτική επιχείρηση" (το 1974) δεν ήταν η αιτία του Κυπριακού, αλλά αποτέλεσμα του Κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρέσβης, στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας. «Μια "ενεργειακή εξίσωση" στην Ανατολική Μεσόγειο – στην οποία η Τουρκία δεν εμπλέκεται - δεν θα ήταν μια πραγματική εξίσωση και δεν θα λειτουργούσε», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η Αγκυρα αμφισβήτησε με συνέπεια τη μονομερή γεώτρηση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.