Skip to main content

Τούρκος πρόξενος: Η αποτροπή του πραξικοπήματος ήταν μια νίκη του λαού

Τι ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας, Εφέ Τζεϊλάν, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Νίκη του τουρκικού λαού χαρακτήρισε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας, Εφέ Τζεϊλάν, την αποτροπή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους σήμερα, ανήμερα της επετείου που γιορτάζεται στη γειτονική χώρα ως Ημέρα Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας.

Ο Τούρκος διπλωμάτης σημείωσε ότι το FETO, που έχει πλέον καταδικαστεί ως εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, ήταν ένα κίνημα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε στόχο την κατάληψη του κράτους και επιχείρησε να το επιτύχει διεισδύοντας στις κρατικές δομές και στην κοινωνία, λειτουργώντας ως πολιτικοθρησκευτική σέχτα με ιεραρχική δομή. Αναφερόμενος στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους 251 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 2.000 πολίτες, τόνισε πως ο τουρκικός λαός αντέδρασε και γι’ αυτό αξίζει τον σεβασμό. «Κάθε λαός που έχει πολεμήσει εναντίον στρατιωτικής χούντας το γνωρίζει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις διώξεις που υφίστανται οι υποστηρικτές της «γκλιουλενιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως τη χαρακτήρισε, επισήμανε πως βασίζονται σε στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην χιλιάδων σελίδων δικογραφία. Και τόνισε πως πλέον η οργάνωση έχει διασπαστεί, με πολλά μέλη της να έχουν αποχωρήσει ή να έχουν μετανοήσει για τις πράξεις τους. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόξενος, όλα τα κόμματα της τουρκικής Βουλής παραδέχονται ότι τα κίνημα FETO είναι επικίνδυνο. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα γεγονότα.

Ο κ. Τζεϊλάν αναφέρθηκε και στους στόχους του προξενείου, που έχει υπό την ευθύνη του την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, τονίζοντας πως εστιάζει στη θετική ατζέντα και στην ενίσχυση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως είπε, υπάρχουν σημαντικές τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που παράγουν προϊόντα και δημιουργούν θέσεις εργασίας, τις οποίες όμως η κοινωνία δυστυχώς δεν το γνωρίζει. Ο ίδιος σημείωσε ότι το προξενείο μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσω του γραφείου εμπορικών υποθέσεων που λειτουργεί στην οδό Τσιμισκή, το οποίο φέρνει σε επαφή επιχειρηματίες των δύο χωρών, ενώ παρέχει υπηρεσίες μέσω επιχειρηματικών αποστολών. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη έπειτα από τις συζητήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια να ολοκληρωθεί επιτέλους η δεύτερη γέφυρα στους Κήπους και να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη.