Skip to main content

Τουσκ: Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου στη διαμάχη της με την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της», τόνισε ο Τουσκ μετά τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας, υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία από την πλευρά της Ευρωπαικής Ένωσης προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη δήλωση που έκανε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, υπογράμμισε ότι στήριξε απόλυτα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο από κοινού ανέδειξαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Είμαστε όλοι Κύπριοι

Το πνεύμα Γιούνκερ, που δήλωσε ότι «σήμερα είμαι Κύπριος», υπήρχε και στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή. Η Σύνοδος ασχολήθηκε εκτεταμένα με το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πριν ξεκινήσει το γεύμα των ηγετών οι κ.κ. Αναστασιάδης και Τσίπρας είχαν συνάντηση για 20 λεπτά. Κατά την διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο μετά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι καθώς η συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης αφορά την στρατηγική της ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια, εκ των πραγμάτων επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει αξιόπιστο διεθνή ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας αν δεν προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της και δεν εξασφαλίσει την σταθερότητα στην γειτονιά της που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπογράμμισε την σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018, όσον αφορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την σχετική δήλωση που είχε κάνει τότε η κ. Μογκερίνι, και πως από τότε είχε δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η ΕΕ έπρεπε να αντιδράσει. Συνεπώς τώρα είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της ΕΕ να τηρήσει τα συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018. Είπε ακόμη ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν καλέσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διάλογο και συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας χωρίς όμως ανταπόκριση από την Τουρκία.