Skip to main content

Τουσκ: Πιο πιθανό από ποτέ το σενάριο του «σκληρού» Brexit

Η εκτίμηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου Ντόναλντ Τουσκ πραγματοποιήθηκε εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, εντός της εβδομάδας

Πιο πιθανό από ποτέ χαρακτήρισε το σενάριο του «σκληρού» Brexit ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

Η εκτίμηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου πραγματοποιήθηκε εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, εντός της εβδομάδας, η οποία θεωρείται καίριας σημασίας για την έξοδο του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε.

Σε επιστολή του προς τα μέλη του Συμβουλίου, ο Τουσκ υποστήριξε ότι παρά την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ετοιμάζονται για το σενάριο της μη συμφωνίας, το οποίο είναι πιο πιθανό από ποτέ.

Και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε για το σενάριο της μη συμφωνίας σε καμία περίπτωση δεν θα μας απομακρύνει από τις προσπάθειες για την επίτευξη της πλέον συμφέρουσας συμφωνίας, για όλες τις πλευρές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα «σκληρό» Brexit θα συνεπάγεται μεταξύ άλλων την επιβολή οικονομικών περιορισμών στις συναλλαγές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της Ε.Ε.

Νωρίτερα, η Μέι αναφέρθηκε στο ιρλανδικό ζήτημα, το οποίο φαίνεται πως συνιστά και το κύριο εμπόδιο των διαπραγματεύσεων.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. προκειμένου να μην επιτρέψει να εκτροχιαστούν οι συνομιλίες για το Brexit εξαιτίας του ζητήματος των συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

«Δε μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή τη διαφωνία να εκτροχιάσει τις προοπτικές μιας καλής συμφωνίας και να μας αφήσει με ένα αποτέλεσμα "καμίας συμφωνίας", το οποίο κανείς δεν επιθυμεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «μια μελλοντική εμπορική σχέση θα πρέπει να συνδέεται με μια συμφωνία διαζυγίου, προκειμένου να αποφευχθεί η Βρετανία να παραμείνει σε μια “κατάσταση παραμονής”».