Skip to main content

Τραγική η κατάσταση στην πολιορκούμενη Τρίπολη

Σε πόλεμο δι΄αντιπροσώπων έχει εξελιχθεί προ πολλού ο πόλεμος στη Λιβύη, με όλο και περισσότερους ξένους παράγοντες να διεκδικούν ρόλο στην κρίση.

Την ώρα πάντως που οι μαχητές του Λιβυκού Εθνικού Στρατού υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαφτάρ συνεχίζουν την προέλασή τους προς τα δυτικά και την Τρίπολη, η κατάσταση στη λιβυκή πρωτεύουσα είναι τραγική. Στο κέντρο της Τρίπολης και μεταξύ των ερειπίων που έχει αφήσει ο πόλεμος έχουν βρει καταφύγιο μέχρι στιγμής πάνω από 170 οικογένειες προσφύγων.

Ο Αμπντέλ Χατί, που μένει στην περιοχή, τους επισκέπτεται κάθε μέρα. «Ραγίζει η καρδιά μου όταν τους βλέπω. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν μέσα στην εξαθλίωση την ώρα που τα παιδιά μου κοιμούνται στη ζέστη του σπιτιού μας».

Ο ίδιος φέρνει στους πρόσφυγες συχνά κουβέρτες και στρώματα. Από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε ξεκίνησαν οι επιθέσεις του στρατηγού Χαφτάρ κατά της Τρίπολης, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πάνω από 140.000 Λίβυοι. Ανάμεσά τους και ο Σαμίρα Αλί.

«Πύραυλοι κατέστρεψαν τα σπίτια μας, τα τζάμια έγιναν κομμάτια, ήταν φρικτό. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Μια φορά ένας πύραυλος έπεσε πολύ κοντά μας. Ο γιός μου που έχει πρόβλημα με την καρδιά του, λιποθύμησε». Μόνον από τις αρχές του χρόνου έχασαν τη ζωή τους στην Τρίπολη 21 άμαχοι .

Η προέλαση προς την Τρίπολη

Μετά την πτώση του Καντάφι πριν από περίπου οκτώ χρόνια η Λιβύη ελέγχεται από διάφορες πολιτοφυλακές. Κρατικές δομές σχεδόν δεν υφίστανται ή στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν. Στα ανατολικά της χώρας ο στρατηγός Χαφτάρ συγκρότησε από τμήματα του λιβυκού στρατού και ένοπλες πολιτοφυλακές έναν στρατιωτικό σύνδεσμο τον οποίο ονόμασε Λιβυκό Εθνικό Στρατό. Σταδιακά και συν τω χρόνω οι μαχητές του κατάφεραν να καταλάβουν τμήματα στα ανατολικά αλλά και τα νότια της χώρας.

Τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις κατά της Τρίπολης όπου έχει την έδρα της η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σάρατζ. Η τελευταία είναι εμφανώς αποδυναμωμένη και εξαρτημένη από τη στήριξη πολιτοφυλακών από τα δυτικά της χώρας που εν μέρει έχουν ισλαμιστική ατζέντα.

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο Χαφτάρ προειδοποίησε με την ολοκληρωτική κατάληψη της πρωτεύουσας, κάνοντας λόγο για «ώρα μηδέν». «Αγαπητοί ελεύθεροι πολίτες», ανταπάντησε ο Σάρατζ, «μην πιστεύετε τα ψέματα ορισμένων και τις φήμες. Δεν υπάρχει ώρα μηδέν».

Ο τουρκικός παράγοντας

Χωρίς τη στήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο Χαφτάρ δεν θα βρισκόταν σήμερα σε απόσταση αναπνοής από την Τρίπολη. Στο πλευρό του στρατηγού βρίσκονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ρώσοι μισθοφόροι, με τον αριθμό τους να ξεπερνά στο μεταξύ τους 1.000.

Η κυβέρνηση του Σάρατζ, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται από το Κατάρ και την Τουρκία. Τουρκικά drones φέρονται να είχαν πραγματοποιήσει μέχρι τον Νοέμβριο τουλάχιστον 200 επιθέσεις στη Λιβύη. Με την αποστολή στρατιωτών της όμως η Άγκυρα δρομολόγησε πλέον μια πιο άμεση εμπλοκή στον λιβυκό εμφύλιο.

Ο δε διπλωματικός πυρετός πάντως που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή της Ευρώπης, της Ρωσίας, της Τουρκίας αλλά και των ΗΠΑ δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει αποτελέσματα.

Γύργκεν Στρίγιακ (WDR)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle