Skip to main content

Τραγωδία με το ναυάγιο στα ανοιχτά της Χίου - Νεκροί μια γυναίκα και τρία παιδιά

Η λέμβος είχε εκκινήσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες - Συνολικά έχουν διασωθεί 22 άτομα-14 άνδρες, 7 γυναίκες, ένα παιδί

Τραγικός ο επίλογος στο ναυάγιο στα ανοιχτά της Χίου, στη θαλάσσια περιοχή των Νενήτων, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων τρία κορίτσια ηλικίας 4 και 10 ετών.

Διαβάστε επίσης Βίντεο με την επιχείρηση διάσωσης στο ναυάγιο ανοιχτά της Χίου

Η τέταρτη σορός είναι γυναίκας ηλικίας 35 με 40 ετών, ενώ ένα ακόμα άτομο εξακολουθεί να αγνοείται -  οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό του.

Συνολικά έχουν διασωθεί 22 άτομα (14 άνδρες, 7 γυναίκες και ένα παιδί).

Πληροφορίες αναφέρουν πως η βάρκα βυθίστηκε, ενώ οι μετανάστες προσπαθούσαν να διασχίσουν το στενό Χίου-Τσεσμέ και να αποβιβαστούν στις ακτές του νησιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, η εν λόγω λέμβος είχε εκκινήσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση της γάστρας (πάτωμα λέμβου) της μη αξιόπλοης λέμβου και την επακόλουθη ημιβύθισή της. Τονίζεται ότι κανένας εκ των επιβαινόντων δεν έφερε ατομικό σωσίβιο.
 
«Λόγω αμεσότητας της επέμβασης των πληρωμάτων των περιπολικών σκαφών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και των εναέριων μέσων και με βασικό γνώμονα να περισυλλεγούν ασφαλώς οι επιβαίνοντες, επιτεύχθηκε η διάσωση των είκοσι δύο (22) επιβαινόντων, παρά την δυσκολία που επέφεραν στην επιχείρηση οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, ουδείς εκ των επιβαινόντων δεν έφερε ατομικό σωσίβιο. Όλοι οι διασωθέντες αλλοδαποί οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στον λιμένα Χίου», συμπληρώνει το υπουργείο.

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι τα παιδιά ήταν ηλικιών 3 έως 14 ετών. «Αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών απο εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο. Αδίστακτοι λαθροδιακινητές βάζουν σε κίνδυνο ζωές σε βαριά φορτωμένες, μη αξιόπλοες λέμβους ανοιχτά της Χίου» ανέφερε σε ανάρτησή του, επισημαίνοντας ότι «οι Τουρκικές Αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέπουν την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτές οι διελεύσεις δεν πρέπει να επιτραπούν ξανά», τόνισε.