Skip to main content

Τραγωδία στη Μεσόγειο: Ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης

Μεγάλη επιχείρηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα ανοιχτά των λιβυκών αρχών, όπου αγνοούνται 22 άτομα ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Μία έγκυος νεκρή.

Μια έγκυος γυναίκα έχασε τη ζωή της και τουλάχιστον 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, αγνοούνται μετά το ναυάγιο του σκάφους τους στην κεντρική Μεσόγειο, ανακοίνωσαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση κατάφερε να διασώσει 71 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό τεσσάρων μηνών, στέλνοντας το πλοίο-ασθενοφόρο Geo Barents στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, όπου βυθίστηκε το σκάφος, την Δευτέρα.

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη μας», ανέφερε ο Ρικάρντο Γκάτι, ο επικεφαλής της ομάδας, στην ανακοίνωσή του.
Το πλοιάριο με τους μετανάστες βυθιζόταν και πολλοί άνθρωποι βρίσκονταν ήδη στο νερό όταν τους προσέγγισε το Geo Barents, αφού έλαβε ένα μήνυμα για παροχή βοήθειας σε σκάφος που αντιμετώπιζε κίνδυνο. Οι εθελοντές ανέβασαν στο πλοίο-ασθενοφόρο μια εγκυμονούσα, η οποία όμως υπέκυψε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή.

Σύμφωνα με τους επιζώντες, αγνοούνται 22 άνθρωποι. Δύο μητέρες είπαν ότι έχασαν τα παιδιά τους στη θάλασσα ενώ μια νεαρή γυναίκα είπε ότι έχασε τον μικρό αδελφό της.
Ένα βρέφος σώθηκε και μεταφέρθηκε με τη μητέρα του στη Μάλτα για νοσηλεία. Οι υπόλοιποι επιζώντες παραμένουν πάνω στο Geo Barents.

«Οι επιζώντες είναι εξαντλημένοι, πολλοί είχαν πιει θαλασσινό νερό και αρκετοί πάσχουν από υποθερμία γιατί έμειναν πολλές ώρες στη θάλασσα», εξήγησε η Στεφανί Χοφστέτερ, η επικεφαλής της ιατρικής ομάδας των ΓΧΣ, προσθέτοντας ότι «τουλάχιστον 10 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, φέρουν εγκαύματα από καύσιμα και χρειάζονται νοσηλεία».

Ο διάπλους της κεντρικής Μεσογείου θεωρείται ως μια από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές για τους μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, περίπου 27.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη χώρα από τις αρχές του έτους ενώ πέρσι, την αντίστοιχη περίοδο, είχαν καταγραφεί κάτι λιγότερες από 20.000 αφίξεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ