Κυριακή 24 Μαρτίου 2019
x

ΤΡΑΜΠ - ΜΑΚΡΟΝ ΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας συναντήθηκαν σήμερα και συμφώνησαν στην ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα.

Στην ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα συμφώνησαν σήμερα Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν προσπερνώντας ένα προηγούμενο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στο Twitter στο οποίο είχε χαρακτηρίσει «πολύ προσβλητική» την έκκληση του Γάλλου ομόλογού του για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Κατά τη συνάντησή τους για συνομιλίες στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων μια ημέρα πριν από τις τελετές για την 100η επέτειο από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μακρόν καλωσόρισε με μια σφιχτή χειραψία τον Τραμπ κάτω από τον βροχερό παρισινό ουρανό. Όμως ο χαιρετισμός τους φάνηκε να είναι λιγότερο εγκάρδιος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή τους.

Καθισμένοι σε χρυσοποίκιλτες καρέκλες στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν έβαλε το χέρι του στο γόνατο του Τραμπ και τον αποκάλεσε «φίλο μου», ενώ ο Τραμπ κράτησε περισσότερο τις αποστάσεις, παρόλο που φρόντισε κι αυτός να βάλει στην άκρη το θέμα που είχε προκαλέσει τριβή.

«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό για μας και θέλουμε και οι δύο αυτό να γίνει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο», δήλωσε ο Τραμπ.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Μακρόν ανταποκρίθηκε λέγοντας πως θέλει η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους για την άμυνα στου πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει αφότου ανέλαβε καθήκοντα, παράλληλα με τη φιλοδοξία του να αποκτήσει η Ευρώπη στρατιωτική δυνατότητα.

«Γι' αυτό πιστεύω πως οι προτάσεις μου για την ευρωπαϊκή άμυνα είναι απολύτως συνεπείς προς αυτό», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας στα αγγλικά.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ