Skip to main content

Τραμπ: Διατηρούμε στρατό στο Αφγανιστάν αν συμφωνήσουμε με Ταλιμπάν

Θα μειώσουμε το ανθρώπινο μας δυναμικό σε 8.600 και θα δούμε μετά, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο.

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν 8.600 στρατεύματα στο Αφγανιστάν, μόλις υπογραφεί η συμφωνία με τους Ταλιμπάν, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης, για τον τερματισμό του δεκαοχταετούς πολέμου, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα μειώσουμε το ανθρώπινο μας δυναμικό σε 8.600 και θα δούμε μετά», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Fox News. «Θα έχουμε πάντα μια παρουσία» στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη «οριστικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα αποσυρθούν αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τη δέσμευση των ανταρτών να μην γίνει η χώρα ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες.

Μεταξύ 13.000 και 14.000 αμερικανικών στρατευμάτων βρίσκονται σήμερα ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες επενέβησαν το 2001 για να εντοπίσουν το δίκτυο τζιχαντιστών της Αλ-Κάιντα, υπεύθυνο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και να εκδιώξουν τους Ταλιμπάν που είχαν τότε τον έλεγχο της Καμπούλ.

Έκτοτε οι Ταλιμπάν δεν σταμάτησαν ποτέ την εξέγερση τους και οι αμερικανικές δυνάμεις έφτασαν τους 98.000 στρατιώτες στο απόγειο των πολεμικών συγκρούσεων το 2011.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση νέας επίθεσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν, η Ουάσινγκτον θα επιστρέψει «με μεγαλύτερη δύναμη» από ποτέ.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να γυρίσει τη σελίδα αυτού του «ατελείωτου πολέμου». Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν για πρώτη φορά άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στην Ντόχα. Στο επίκεντρο της διαπραγματευθείσας συμφωνίας είναι η στρατιωτική απόσυρση των Αμερικανών, με κρίσιμο σημείο το χρονοδιάγραμμα αυτής, και με αντάλλαγμα τη δέσμευση των ανταρτών να διασφαλίσουν ότι τα εδάφη που ελέγχουν δεν χρησιμοποιούνται πλέον από την Αλ Κάιντα ή άλλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στο Αφγανιστάν πρέπει επίσης να αρχίσουν μετά την πιθανή συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι η απόσυρση δεν θα είναι συνολική, με τη διατήρηση μιας δύναμης ικανής να παράσχει «υψηλού επιπέδου πληροφορίες». «Πρέπει να διατηρηθεί μια παρουσία», είπε.