Skip to main content

Τραμπ: Έχουν πεθάνει οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

Λίγο πριν από την υπογραφή συμφωνίας για μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ο πρόεδρος τερματίζει τη διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν.

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ο Τραμπ αιφνιδιάζει. Προ εβδομάδων οι ίδιοι οι Αμερικανοί είχαν ανακοινώσει ότι επίκειται συμφωνία με τους Ταλιμπάν, ένα είδος άτυπης συνθήκης ειρήνης, η οποία θα επέτρεπε τουλάχιστον σε ένα μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν. Σε αντάλλαγμα οι Ταλιμπάν θα έδιναν διαβεβαιώσεις ότι η χώρα δεν πρόκειται να κυλήσει και πάλι στη βία, ούτε θα επεδίωκαν την επανεγκαθίδρυση ισλαμικού καθεστώτος, όπως είχαν πράξει στο παρελθόν. Τη διαπραγμάτευση είχε ολοκληρώσει προ ημερών με άκρα μυστικότητα ο ειδικός εντεταλμένος του Λευκού Οίκου για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν τίθεται σε ισχύ πριν εγκριθεί και από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πριν περάσουν μερικά 24ωρα ο Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε μία συνάντηση με Ταλιμπάν για ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας και τελικά την Τρίτη δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ισλαμιστές "έχουν πεθάνει". Είχε προηγηθεί μία βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ με τουλάχιστον 12 νεκρούς, μεταξύ αυτών και ένας Αμερικανός. "'Εχουν πεθάνει, σε ό,τι με αφορά έχουν πεθάνει" λέει ο Ντόναλντ Τραμπ. "Νόμιζαν ότι μπορούν να δολοφονούν κόσμο για να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική θέση τους. Σκότωσαν 12 ανθρώπους και ένας από αυτούς ήταν ένας υπέροχος Αμερικανός στρατιώτης, ένας νεαρός άνδρας από το Πουέρτο Ρίκο. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Όχι σε μένα. Πέθαναν οι διαπραγματεύσεις λοιπόν. Και τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουμε χτυπήσει τους Ταλιμπάν πιο σκληρά απ' ότι στα τελευταία δέκα χρόνια. Έτσι έχουν τα πράγματα".

Νέες απειλές από τους Ταλιμπάν

Τώρα οι Ταλιμπάν απειλούν με νέες βομβιστικές επιθέσεις και υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα υποφέρουν περισσότερο απ΄όλους μετά την ακύρωση μίας συμφωνίας η οποία ήταν ήδη έτοιμη και περίμενε τις τελικές υπογραφές. Συνέχιση της προσπάθειας για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν υπόσχεται η επίσημη κυβέρνηση της Καμπούλ, η οποία ωστόσο είχε αποκλειστεί από την ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους ισλαμιστές στη Ντόχα του Κατάρ. Και αυτό γιατί οι Ταλιμπάν επέμεναν ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ είναι ούτως ή άλλως υποχείριο των Αμερικανών, οπότε είναι προτιμότερο να διαπραγματεύονται απευθείας μαζί τους.

Όταν ο Αμερικανός εντεταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση, τουλάχιστον στο κομμάτι που τον αφορά, η πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Καμπούλ είναι ότι "η συμφωνία εξετάζεται". Σήμερα ο εκπρόσωπος της προεδρίας Σεντίκ Σεντίκι επιρρίπτει στους Ταλιμπάν την ευθύνη για το "ναυάγιο", μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας. "Οι Ταλιμπάν είχαν την ευκαιρία να μετεξελιχθούν σε πολιτικό παίκτη, αλλά την έχασαν" δηλώνει. "Συνέχιζαν τις βιαιότητες, ενώ διαπραγματεύονταν με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Ντόχα. Δεν βλέπουμε να θέλουν την ειρήνευση. Διαπραγματεύονταν, ενώ συνέχιζαν να σκοτώνουν Αφγανούς".

Στον αμερικανικό στρατό ποντάρει ο Πομπέο

Η επίθεση της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν η πρώτη από τότε που Αμερικανοί και Ταλιμπάν συναντήθηκαν στο Κατάρ, δρομολογώντας τη συμφωνία. Ήταν όμως η πρώτη με θύμα Αμερικανό στρατιώτη. Τί γίνεται από δω και πέρα; Μιλώντας στο δίκτυο NBC, την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον θέλει συμφωνία, αλλά "οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι αυτή να επιτευχθεί".

"Είναι απαραίτητη μία συμφωνία, με την οποία και οι δύο πλευρές θα αποκηρύσσουν τη βία. Κάναμε πρόοδο σε αυτό το κομμάτι. Επιπλέον είχαμε τη διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι θα αποστασιοποιηθούν επισήμως από την Αλ Κάιντα, κάτι που ζητούσαμε από την εποχή του προέδρου Μπους. Αλλά δεν θα αποσύρουμε τα στρατεύματά μας, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν. Δεν βασιζόμαστε σε υποσχέσεις, αλλά στην κατάσταση που πράγματι επικρατεί στην περιοχή", λέει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Μπερντ Μους-Μπορόφσκα (NDR)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle