Skip to main content

Τραμπ: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS - Πέθανε σαν σκυλί (vid)

«Στόχος των ΗΠΑ ήταν να τον πιάσουν κι όχι να τον σκοτώσουν, αφού μαζί του ήταν και τα ανήλικα παιδιά του», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε σε επίσημες δηλώσεις του πως ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκε.

«Ήταν ύψιστος στόχος των ΗΠΑ το να τον πιάσουμε και να τον σκοτώσουμε. Τον βρήκαν σε ένα τούνελ, όπου έκλαιγε και φώναζε. Πυροβολήθηκε από τους Αμερικανούς άνδρες. Φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά, το οποίο πυροδότησε και σκοτώθηκε ο ίδιος και τα ανήλικα παιδιά του», δήλωσε ο Τραμπ. Πρόσθεσε πως ο Μπαγκντάντι πέθανε «σαν σκυλί» και «σαν δειλός».

«Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ήταν υπέροχο. Στόχος των ΗΠΑ ήταν να τον πιάσουν κι όχι να τον σκοτώσουν, αφού μαζί του ήταν και τα ανήλικα παιδιά του», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Τραμπ ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους «πέθανε αφού βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο σε ένα τούνελ». Ο Τραμπ τόνισε ότι αφενός κανείς Αμερικανός δεν τραυματίστηκε.

«Μεγάλος αριθμός» μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε κατά την αμερικανική επιδρομή

«Μεγάλος αριθμός» μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική επιδρομή που οδήγησε στον θάνατο του αρχηγού της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν υπήρξε καμιά απώλεια αμερικανικού προσωπικού κατά την επιχείρηση. Ενώ μεγάλος αριθμός μαχητών και συντρόφων του Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν μαζί του», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά την τηλεοπτική ομιλία του προς το έθνος που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο.

Αμερικανός υπ. Άμυνας: Στόχος της αμερικανικής επιδρομής ήταν να συλληφθεί ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους

Τα μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που επέδρασμαν στη βορειοδυτική Συρία είχαν στόχο να συλλάβουν, ει δυνατόν, τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, αλλά και να τον σκοτώσουν, αν αυτό θα ήταν απαραίτητο, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

«Φωνάξαμε στον Μπαγκντάντι και του ζητήσαμε να παραδοθεί. Αρνήθηκε και κατέφυγε σε μια υπόγεια περιοχή και στη διαδικασία της προσπάθειάς μας να τον βγάλουμε από εκεί ανατίναξε ένα γιλέκο αυτοκτονίας, πιστεύουμε, και σκοτώθηκε», δήλωσε ο Έσπερ στο CNN.

Ο Έσπερ πρόσθεσε πως δύο μέλη των αμερικανικών δυνάμεων υπέστησαν ήσσονος σημασίας τραύματα στη διάρκεια της επιχείρησης και έχουν ήδη επιστρέψει στις θέσεις τους. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως ο Τραμπ ενέκρινε την επιχείρηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί κομάντος έπεσαν από ελικόπτερα στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον τζιχαντιστών.

«Η επιχείρηση είχε στόχο υψηλόβαθμα στελέχη του ΙΚ», εξήγησε το Παρατηρητήριο, κάνοντας λόγο για επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κοντά στο χωριό Μπαρίσα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Λίγο νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση είχε επισημάνει ότι οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς Κυριακή ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, μια περιοχή όπου βρίσκονταν «ομάδες που υποστήριζαν το ΙΚ».

«Τα πυρά είχαν στόχο ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, όπου βρίσκονταν ομάδες που υποστήριζαν το ΙΚ», επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, την επιχείρηση διεξήγαγαν «πιθανόν» ελικόπτερα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.

Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε εξάλλου ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής αυτής που διήρκησε δύο ώρες, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τουλάχιστον ένα παιδί.

Το σπίτι που πιστεύεται ότι ήταν ο βασικός στόχος δέχθηκε πυρά από αέρος προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού κατέβουν από ελικόπτερα και εμπλακούν σε μάχες στο έδαφος, εξήγησε η ίδια πηγή.