Skip to main content

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδοτήσεις 1,5 δισ. στη συμβολαιακή γεωργία

Ποια είναι τα τρία «κλειδιά» για το επόμενο βήμα στην αγροδιατροφή σύμφωνα με τον σύμβουλο διοίκησης της Τράπεζας, Χ. Αντωνιάδη.

Η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς και το αποδεικνύει έμπρακτα με τη συμβολαιακή τραπεζική που τα τελευταία χρόνια έχει βγάλει από τη φαρέτρα της.

«Η συμβολαιακή τραπεζική πετυχαίνει ένα βασικό στόχο για την ανάπτυξη της ελληνικής αγροτοδιατροφής, τη συνεργασία μεταξύ παραγωγών, γεωργών και κτηνοτρόφων, μεταποιητών και τραπεζών» τόνισε ο σύμβουλος διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας «Αγροδιατροφή - Προκλήσεις και Προοπτικές».

Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στον μέχρι στιγμής απολογισμό του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συνιστά μια σύγχρονη πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της τράπεζας για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.  

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 301 συμβόλαια με επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που απασχολούν  14.500 εργαζομένους. Κάτω από τα συμβόλαια εντάσσονται 25.000 παραγωγοί που παράγουν 65 διαφορετικά προϊόντα, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία γκάμα των παραγόμενων ειδών. Η αξία των εξαγωγών αγγίζει τα 1,5 δισ. ευρώ σε 55 χώρες.

Όπως τόνισε ο κ. Αντωνιάδης, η Πειραιώς έχει διαθέσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις, ενώ προχρηματοδοτεί με 2,5 δισ. ευρώ την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ.

Αναφερόμενος ο κ. Αντωνιάδης στους παράγοντες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον αγροδιατροφικό τομέα και να ενισχύσουν τη δυναμική τους, σημείωσε πως τρία είναι τα επόμενα βήματα. Ο λόγος για το τρίπτυχο συνεργασία, καινοτομία και εκπαίδευση.

Ο κ. Αντωνιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δύο πιο πρόσφατες συνεργασίες που η συμβολαιακή τραπεζική είχε καθοριστική συνεισφορά. Στη σύμπραξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Κρήτης με την ΕΛΓΕΚΑ και στη συμφωνία με τον Συνεταιρισμό Σάμου για τον επανασχεδιασμό του λειτουργικού μοντέλου για δράσεις σχετικές με την αμπελουργία.

Στη φωτογραφία από αριστερά: Χρ. Αντωνιαδης (Σύμβουλος Διοίκησης Τράπεζας Πειραιώς), Γ. Κωνσταντόπουλος (Πρόεδρος ΣΕΒΕ ), Π. Μήτκας  (Πρύτανης ΑΠ.Θ.), Γ. Γεωργόπουλος (Γενικός Διευθυντής  -  Δικτύου Β. Ελλάδος Τράπεζας Πειραιώς).