Skip to main content

Τράπεζα Πειραιώς: Η ιεράρχηση της χρηματοδότησης κατά τη νέα ΚΑΠ

Ο προσανατολισμός της Τράπεζας όσον αφορά τη χρηματοδότηση των αγροτών για τη νέα προγραμματική περίοδο αναλύθηκε στο 9ο συνέδριο Αγροτεχνολογίας.

Η στρατηγική βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδοτική στήριξη των τεχνολογιών στη γεωργία είναι δεδομένη σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε Αλέξιος Πολυτάκης, διευθυντής του Κέντρου Εργασιών Αγροτικού Τομέα και αγροτικής τραπεζικής στο 9ο συνέδριο Αγροτεχνολογίας.

Ο κ. Πολυτάκης είπε πως η τράπεζα Πειραιώς που πήρε τη σκυτάλη από την Αγροτική Τράπεζα δεν έχει ρόλο αγροτικής πολιτικής, αλλά στόχος είναι η εμπορία του τελικού προϊόντος να γίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένα πεδίο που καλεί τους χρηματοδοτικούς φορείς να κατανοούν το πεδίο που πρόκειται να χρηματοδοτήσουν.

Όπως είπε ο κ. Πολυτάκης στην Τράπεζα Πειραιώς υπάρχει καλή γνώση του τομέα, όπως και το ότι γνωρίζουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα στον αγροδιατροφικό τομέα.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά πως «η τελευταία ΚΑΠ τελείωσε το 2020 και ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η γέφυρα για τη νέα ΚΑΠ».

Ακόμα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες χρηματοδότησης που έχει αναλάβει η Τράπεζα.

Αυτές είναι:

  1. Στήριξη αγροτικής παραγωγής
  2. Στρατηγική δέσμευση στήριξης νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα
  3. Στήριξη επενδυτικών έργων για την αγροτική εκμετάλλευση, και  η στήριξη του αγροτικού νοικοκυριού.

Ο κ. Πολυτάκης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τους άλλους σε αυτόν τον τομέα, ενώ προέβαλε τη συμβολαιακή τραπεζική ως χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει ως κοινό στόχο την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.