Skip to main content

Πάνω από 4 δισ. ευρώ τα νέα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς για το 2019

Στο α' τρίμηνο οι νέες εκταμιεύσεις ξεπέρασαν το 1 δις- Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2%- 2,2% το 2019 σύμφωνα με τον CEO της Πειραιώς

Νέες χρηματοδοτήσεις που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ εκταμίευσε το 2018 η Τράπεζα Πειραιώς, εκ των οποίων μεγάλο μέρος αφορά τη Βόρεια Ελλάδα και δη τη Μακεδονία. Την ίδια περίοδο μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 5 δισ. ευρώ, μείωσε τις λειτουργικές της δαπάνες, ενίσχυσε τη στεγαστική και καταναλωτική πίστη, αύξησε τα δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου σε ενημέρωση δημοσιογράφων, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 150 σημαντικών  πελατών της Τράπεζας από τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους  οι νέες χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ,  ενισχυμένες κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στο σύνολο, δε, του 2019 τα νέα δάνεια εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.



Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου η Πειραιώς έχει την ισχυρότερη παρουσία μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά μετά σχεδόν μια δεκαετία οι προοπτικές για την αύξηση της ζήτησης δανείων από ιδιώτες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι θετικές κάτι που ήδη φαίνεται στα μεγέθη της αγοράς. Στην επανεκκίνηση αυτής της πιστωτικής επέκτασης η Τράπεζα Πειραιώς θα δώσει δυναμική παρουσία στις νέες εκταμιεύσεις με στόχο να χορηγεί 1 στα 3 νέα δάνεια της αγοράς. «Επανερχόμαστε σε μια κανονικότητα  με αποτέλεσμα να αισιοδοξούμε για το 2019. Παράλληλα ετοιμάσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες» σημείωσε ο κ. Μεγάλου εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2%- 2,2% το 2019.

Στο πλαίσιο εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας στόχος είναι, πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου, τα ΝPE's να μειωθούν κατά επιπλέον 5 δισ.  το 2019 και, κατά επιπλέον 15 δισ. έως το 2021.

Για θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, οι οποίες έχουν καταγράφει από τους επενδυτές, για επιστροφή των καταθέσεων και μείωση των κόκκινων δανείων έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πειραιώς και νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου.


Διατήρηση θετικής δυναμικής

Στο μεταξύ,σύμφωνα με επιτελικά στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η αγορά αναμένεται να διατηρήσει για την επόμενη τριετία την θετική δυναμική της, αυξάνοντας τις νέες χορηγήσεις από έτος σε έτος κατά 40%, σε συνδυασμό με την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και ιδιαίτερα την αναμενόμενη αύξηση της αγοράς αυτοκινήτων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών και την συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων, στοιχείο το οποίο κινητοποιεί τις αγορές.

Ο ρυθμός αύξησης θα επιταχυνθεί περαιτέρω και ανάλογα με το ρυθμό υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των πιστώσεων προς μικρές / μεσαίες επιχειρήσεις.

Στους λόγους αύξησης της ζήτησης δανείων από ιδιώτες περιλαμβάνονται η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, η οποία απεικονίζεται κυρίως στους αντίστοιχους δείκτες του ΙΟΒΕ (αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αύξηση των τιμών των ακινήτων και αύξησης στην αγορά αυτοκινήτων), η κάλυψη των συσσωρευμένων καταναλωτικών και στεγαστικών αναγκών της τελευταίας οκταετίας καθώς και η ορθολογικότερη καταναλωτική συμπεριφορά ως αποτέλεσμα των συνεπειών της κρίσης. Επίσης στο γεγονός ότι υπάρχει κοινό, για παράδειγμα νεότεροι, που δεν ανήκουν στους υπερδανεισμένους και έχουν ανάγκες για στέγη ή καταναλωτικά αγαθά.