Skip to main content

Τράπεζες: Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στις αυξήσεις ΜΚ

Αργά αλλά σταθερά και οι ελληνικές τράπεζες, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε «γενναίες»αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Αργά αλλά σταθερά και οι ελληνικές τράπεζες, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε «γενναίες» αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημμένες ανάγκες που θα προκύψουν από μια σειρά δραστηριοτήτων που έχουν αναπτύξει τον τελευταίο καιρό. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι βασική αιτία που θα οδηγήσει σε αυτή την εξέλιξη θα είναι η ανάγκη για την άυξηση των προβλέψεων τους, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημμένες διαγραφές στις οποίες θα αναγκασθούν να προχωρήσουν λόγω της εν εξελίξει κρίσης.

Μπορεί η τελευταία στην Ελλάδα να μην έχει κάνει ακόμα πλήρως την εμφάνιση της, θεωρείται, όμως, δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα (και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2010) θα συμβεί κι αυτό, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα η προετοιμασία των πιστωτικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Ας σημειωθεί ότι ήδη το ύψος των επισφαλειών θεωρείται ότι κινείται στα επίπεδα του 6%, κατά μέσο όρο, γεγονός που συνεπάγεται ότι σε ορισμένες κατηγορίες δανείων έχει ξεφύγει πάνω κι από το 8%.

Οι κατηγορίες αυτές είναι οι λεγόμενες «δημοφιλείς» (ως επί το πλείστον ο λόγος αφορά στα καταναλωτικά δάνεια), γεγονός το οποίιο καθιστά την ανάγκη για αυξημμένες προβλέψεις ακόμη πιο αναγκαία. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και φωνές οι οποίες υποστηρίζουν ότι ήδη ο μέσος όρος έχει «φύγει» πάνω κι από το 6%, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα καταφεύγουν ολοένα και συχνότερα στην τεχνική της μετάθεσης του προβλήματος γι΄ αργότερα, μέσω της αναχρηματοδότησης ή της επαναδιαπραγμάτευσης «κόκκινων» δανείων.