Skip to main content

Τραπεζούντα: Ανοίγει μετά από έξι χρόνια για το κοινό η Παναγία Σουμελά

Το σύμβολο της Ορθοδοξίας και του ποντιακού ελληνισμού επί σχεδόν 17 αιώνες είναι πλέον έτοιμo να υποδεχτεί ξανά τους προσκυνητές έπειτα από 6 χρόνια

Ολοκληρώθηκαν ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια οι εργασίες αποκατάστασης της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα και πλέον το ιστορικό μοναστήρι, ένα από τα σύμβολα της Ορθοδοξίας, είναι έτοιμο να δεχτεί ξανά επισκέπτες.

Οι πιστοί θα μπορούν πλέον να επισκεφτούν και χώρους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ήταν προσβάσιμοι στο κοινό.

Η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα ανοίγει και πάλι τις πύλες της. Σύμβολο της Ορθοδοξίας και του ποντιακού ελληνισμού επί σχεδόν 17 αιώνες, η ιστορική μονή είναι πλέον έτοιμη να υποδεχτεί ξανά τους προσκυνητές έπειτα από 6 χρόνια.

Η αναστήλωση και ανακαίνιση του μεγαλοπρεπούς μοναστηριακού συγκροτήματος ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, πρώτα με την ενίσχυση και γεωτεχνική συντήρηση των πετρωμάτων και εν συνεχεία με την ανακαίνιση της εκκλησίας, των παρεκκλησίων, του καμπαναριού της ιερής πηγής, των κελιών και όλων των βοηθητικών χώρων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη σε χώρους που δεν ήταν μέχρι σήμερα προσβάσιμοι στο κοινό όπως νέα παρεκκλήσια.

Το 1922, κατά τη γενοκτονία των Ποντίων, οι Τούρκοι έκαψαν το ιστορικό μοναστήρι του 4ου αιώνα σε μια προσπάθεια να εξαφανίσουν το ελληνικό στοιχείο από την περιοχή, όμως οι μοναχοί που είχαν προβλέψει την καταστροφή φρόντισαν να κρύψουν σε κοντινό παρεκκλήσι την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και άλλα ιερά κειμήλια που έτσι διεσώθησαν. H Μονή ξαναλειτούργησε ως χώρος θρησκευτικής λατρείας το 2010 έπειτα από διακοπή 88 ετών, μέχρι το 2015 που άρχισε η αναστήλωση.

Λαξευμένο στους βράχους σε μια δασώδη περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς, το μοναστήρι του 4ου αιώνα περιλαμβάνεται στον προσωρινό κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Πηγή: ΕΡΤ