Skip to main content

«Τρεχάτε ποδαράκια μου» στο υπουργείο Οικονομικών

Είναι πλέον τόσο ώριμη η προεργασία που έχει γίνει στον ΟΔΔΗΧ ώστε δεν αποκλείεται η δεύτερη ομολογιακή έξοδος της χώρας.

Οι πληροφορίες που έρχονται σε γνώση του «Τειρεσία» επιμένουν ότι είναι πλέον τόσο ώριμη η προεργασία που έχει γίνει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ώστε δεν αποκλείεται η δεύτερη ομολογιακή έξοδος της χώρας για φέτος, να ανακοινωθεί ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες ή και μέρες. Πριν καλά – καλά δηλαδή κλείσει μήνας από την πρώτη της φετινής χρονιάς. Κι όντως, έτσι πρέπει να είναι. Βλέπετε, οι τρέχουσες συνθήκες συνηγορούν υπέρ αυτής της εξέλιξης, για έναν βασικό λόγο:

Από τη στιγμή που το ενισχυτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ, της ΕΚΤ, που εφαρμόσθηκε λόγω της πανδημίας, λήγει κι επισήμως τον προσεχή Μάρτιο, όλο το εκδοτικό πρόγραμμα για το 2022 θα είναι εμπροσθοβαρές. Λογικό. Καλή και άγια η υπόσχεση για στήριξη των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και στη μετά-ΡΕΡΡ εποχή, αλλά δεν παύει να είναι ...υπόσχεση. Δηλαδή, λόγια. Ενώ το πρόγραμμα είναι σίγουρο πράγμα. Κι αυτό πλέον δεν υπάρχει.

Γι αυτό λοιπόν, είμαστε σίγουροι ότι και η δεύτερη έκδοση για το 2022, πριν καλά – καλά η χρονιά ξεκινήσει, είναι απλώς θέμα χρόνου, ενώ μέχρι να βγει ο Μάρτιος να δείτε που θα προλάβει να γίνει και τρίτη (μην γράψουμε και τέταρτη, δηλαδή)

Κι αφού μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, να σας μεταφέρουμε τι άλλο μαθαίνουμε. Ότι, για παράδειγμα, όλα δείχνουν ότι η επικείμενη έκδοση δεν θα είναι δεκαετούς διάρκειας, όπως η προηγούμενη, αλλά θα πρόκειται για reopening παλιότερης έκδοσης. Μπορεί να αφορά στο τριακονταπενταετές ομόλογο που είχε εκδώσει η χώρα μας προ μηνών. Συνεπώς, σ' αυτή την περίπτωση πάνω το πολύ για 2 – 2,5 δις ευρώ, που αν προστεθούν στα 3 δις της πρώτης έκδοσης, μας κάνουν αμέσως – αμέσως 5,5 δις ευρώ. Κι αν ακολουθήσει και τρίτη έκδοση μέχρι Μάρτιο – Απρίλιο, τότε πριν κλείσει το τετράμηνο θα έχει συγκεντρωθεί από τη συγκεκριμένη δεξαμενή ένα ποσό της τάξης των περίπου 7,5 με 8 δις ευρώ. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ο «Τειρεσίας» θα σας δώσει ένα κρίσιμο στοιχείο: Η χώρα, για το σύνολο του έτους, σκοπεύει να αντλήσει περί τα 12 δις ευρώ.

Κατά συνέπεια, αυτό κι αν θα είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Το περίπου 70% θα έχει καλυφθεί μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου. Γεγονός που από την άλλη πλευρά αποδεικνύει και το δικαιολογημένο άγχος που έχει καταβάλει τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Διότι, απλά, μετά το τέλος του ΡΕΡΡ κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Οπότε θα λειτουργήσει η αρχή του «τρεχάτε ποδαράκιά μου», τώρα που μπορείτε. Για κάθε ενδεχόμενο. Γιατί μετά, κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει...