Skip to main content

Τρέχουν για να κλείσουν εκκρεμότητες, περιμένοντας λεφτά!

Η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι πεπεισμένη ότι αν ξαναδοθεί ευκαιρία για πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, δεν πρέπει να χαθεί

Μάλλον συγκεχυμένα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο και την τελευταία συνεδρίαση του Bundesverfassungsgericht (σσ πρόκειται για το γερμανικό Constitutional Court), που εξέτασε και πάλι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να αποφανθεί αν πρόκειται για παρεμβατική ή απλώς για οικονομική πολιτική, στο πλαίσιο των ευρύτερων αρμοδιοτήτων της.

Όπως λένε όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας αυτών των ινστιτούτων, από τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το αν η ECB θα επαναλάβει το ίδιο πρόγραμμα, προσεχώς. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πρόγραμμα διήρκεσε από το 2015 ως το 2018 και κόστισε 2,6 τρις ευρώ, αλλά η Ελλάδα, λόγω κρίσης, έμεινε εκτός. Κι αυτό ενώ ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Γι αυτό και η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι πεπεισμένη ότι αν ξαναδοθεί ευκαιρία, δεν πρέπει να χαθεί. Και στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται κλείνοντας όλες τις εκκρεμότητες.

Για παράδειγμα, πολύ πιο γρήγορα τρέχουν τις εξελίξεις αναφορικά με την ολική άρση των capital controls από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τι μαθαίνουμε;

Ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδας το προσχέδιο του για την άρση των περιορισμών, όπερ σημαίνει ότι έως το τέλος Αυγούστου κι αν όλα πάνε καλά θα έχει δοθεί η απαραίτητη έγκριση από τους θεσμούς. Η κατάληξη όλων των παραπάνω; Αρχές Σεπτεμβρίου – και όχι τέλος, όπως αναμενόταν αρχικά – θα ανακοινωθεί η άρση των περιορισμών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πολύ θα ήθελε να την δημοσιοποιήσει από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στην Διεθνή Έκθεση.