Skip to main content

Τρέχουν για τις μάσκες KN95 οι Θεσσαλονικείς, επάρκεια στις αποθήκες μέχρι... νεοτέρας

Αυξήθηκε κατακόρυφα με την ανακοίνωση των νέων μέτρων η ζήτηση της μάσκας υψηλής προστασίας KN95 στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες της πόλης

Το μέτρο για την υποχρεωτική χρήσης της μάσκας υψηλής προστασίας τύπου KN95, από αύριο Παρασκευή έως και το ξημερώμα της 3ης Ιανουαρίου, στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αύξησε κατακόρυφα από την πρώτη κιόλας στιγμή σήμερα τη ζήτηση στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν τις KN95, για τις οποίες μέχρι στιγμής υπάρχει απόθεμα, ωστόσο ο συνδυασμός των αργιών τις ημέρες των εορτών αλλά και της αυξημένης συζήτησης πιθανόν να οδηγήσουν σε ελλείψεις το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Νικολαϊδη, γενικό γραμματέα του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥΦΑ), ο οποίος μίλησε στη Voria.gr, από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα η ζήτηση στα φαρμακεία δεκαπλασιάστηκε. “Εμείς σαν αποθήκες είχαμε ήδη αποθέματα, και σήμερα που είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα βρήκαμε από προμηθευτές μας και ανανεώνουμε τα αποθέματά μας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών νέων, αλλά επειδή τα logistics λόγω της Κίνας και της Τουρκίας και λόγω των εορτών είναι αυτά που είναι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή των μασκών υψηλής προστασίας κυμαίνεται από 0,50 μέχρι 1 ευρώ με το κόστος τους να ανεβαίνει μόνο αν παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά, οπότε και θα χρειαστεί οι προμηθευτές να τις φέρουν με το αεροπλάνο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης αναφέρει στη Voria.gr ότι με την ανακοίνωση των μέτρων οι πολίτες έσπευσαν στα φαρμακεία για να τις προμηθευτούν, ωστόσο όπως επισήμανε υπάρχει απόθεμα στις αποθήκες. “Αν θα προκύψουν το επόμενο διάστημα ζητήματα θα το δούμε, για την ώρα πάντως οι ανάγκες καλύπτονται”.

Αναφορικά με το κόστος, που φτάνει έως το 1 ευρώ το τεμάχιο, ο κ. Ευγενίδης σημείωσε ότι αν οι ποσότητες που έρθουν στην αγορά αυξηθούν τότε περιμένει κανείς η τιμή τους να μειωθεί. “Να δημιουργηθεί τέτοια έλλειψη που να αυξηθεί η τιμή δεν το βλέπω πιθανό”, τόνισε.