Skip to main content

Τρία «αγκάθια» και μια πρωτιά για τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Το διήμερο του προέδρου της ΝΔ έχει τέσσερα σημαντικά σημεία αναφοράς σε πολιτικό επίπεδο, με επιπτώσεις στον «γαλάζιο» οργανισμό...

Περίπου πέντε μήνες μετά την τελευταία επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχεται το επόμενο διήμερο (Παρασκευή και Σάββατο) στην πόλη, με φουλ ατζέντα συναντήσεων και με τρία «αγκάθια» - εκκρεμότητες συν μια πρωτιά.

Τις εκκρεμότητες πιθανώς δε θα τις λύσει σε αυτό το διήμερο. Θα πάρει όμως μια γεύση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, όπως θα πάρει και μια γεύση της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον κομματικό μηχανισμό, μετά την αντικατάσταση της Βίκυς Ευταξά και άλλων στελεχών της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Η εποχή Αντώνη Γυφτόπουλου στη ΝΔ Θεσσαλονίκης έχει διαφοροποιήσει σημαντικά τη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού, που φαίνεται πια πιο εξωστρεφής και με μεγαλύτερη –τουλάχιστον δημόσια- δραστηριότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται και θα συναντηθεί με τα μέλη της Διοικούσας αύριο για πρώτη φορά με το νέο της σχήμα (η πρωτιά που λέγαμε...). Άλλωστε, οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για την επίσκεψή του στην πόλη φέρουν και τη σφραγίδα της Διοικούσας (συνάντηση με μέλη της και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής με έδρα τη Θεσσαλονίκη αύριο και Ακαδημία Πολιτικών Στελεχών και μεθαύριο). Αυτή θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον πρόεδρο της ΝΔ να διαπιστώσει και την ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού της Θεσσαλονίκης για τις εκλογές, αλλά και το επίπεδο σχέσεων και την επιρροή που έχει το κόμμα στην κοινωνία της πόλης και του νομού.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη στο προσυνέδριο της 2ας Δεκεμβρίου 2017 που έγινε στην πόλη με θέμα «Για ένα νέο πατριωτισμό». Η επίσκεψη τότε δεν επέτρεψε πολλές συναντήσεις και συζητήσεις για τα θέματα της περιοχής και τα ανοιχτά μέτωπα της ΝΔ.

Πέντε μήνες μετά όμως τα «αγκάθια» συνεχίζουν να πληγώνουν τη ΝΔ και να ζητούν αντιμετώπιση. Προφανώς και τις όποιες λύσεις μπορεί να τις δώσει μόνον ο πρόεδρος της ΝΔ και κανένας άλλος.

Ιβάν - ΠΑΟΚ

Γιατί; Προφανώς και κανείς για παράδειγμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει στο εξής ο κ. Μητσοτάκης και επισήμως η ΝΔ στο «αγκάθι», που ακούει στο όνομα Ιβάν Σαββίδης και κατ' επέκταση ΠΑΟΚ. Φάνηκε κι από την πρόσφατη θορυβώδη συνεδρίαση της Διοικούσας παρουσία βουλευτών του νομού, που έγινε στην Αθήνα υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη.

Αυτή είναι η πρώτη και εξαιρετικά σημαντική εκκρεμότητα που έχει η ΝΔ και ο ίδιος ο πρόεδρός της στη Θεσσαλονίκη, με σημαντικές επιπτώσεις στο τοπικό στελεχιακό και πολιτικό προσωπικό του κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ συνολικά δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες με τον «οργανισμό» του ΠΑΟΚ, μετά την κόντρα με τον πρόεδρο της ομάδας, Ιβάν Σαββίδη, που λόγω της πολυεπίπεδης δραστηριοποίησής του παραμένει ως ανοιχτό μέτωπο όχι ίσως στο ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα στο επιχειρηματικό πεδίο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν προς την ηγετική ομάδα της ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη, όταν έχουν την ευκαιρία, την προβληματική σχέση με τον κ. Σαββίδη και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο τοπικό πολιτικό προσωπικό. Όμως το μέτωπο παραμένει ανοιχτό, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφύγει να απαντήσει ευθέως σε όσους βουλευτές και στελέχη του έχουν θέσει το ζήτημα. Όχι ότι έχει κάποια υποχρέωση ως προς αυτό, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει η ηγετική ομάδα να εργαστεί για την ομαλοποίηση των σχέσεων ή –εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό- για να πείσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ πως η όποια «κόντρα» με τον κ. Σαββίδη δεν έχει σχέση με την ομάδα και με το λαό της, ούτε με τη Θεσσαλονίκη. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έπιασαν ιδιαίτερα τόπο...

Λίστες

Το δεύτερο «αγκάθι» για τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είναι τα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές στις δύο εκλογικές περιφέρειες, Α' και Β' Θεσσαλονίκης.

Επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από στελέχη για να πολιτευτούν, πρέπει να γίνει μια λεπτομερής και προσεχτική διαχείριση, καθώς αναγκαστικά κάποιοι θα αποκλειστούν από τις λίστες. Και φυσικά θα πρέπει στο εξής να υπάρξει και ιδιαίτερη προσοχή στις διαρροές, διότι το «κάζο» με τον Νίκο Γκάλη δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ήδη διπλάσια (και πλέον) στελέχη από όσα χωρά η λίστα της Α' Θεσσαλονίκης έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, ενώ ανάλογα μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τη λίστα της Β' Θεσσαλονίκης. Επίσης, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί (σε επίπεδο οριστικών προτάσεων) η δουλειά της αρμόδιας τομεάρχη, Όλγας Κεφαλογιάννη, που αναμένεται επίσης να καταθέσει προτάσεις για νέες εισόδους στις δύο λίστες. Και ταυτόχρονα υπάρχει και η δέσμευση Μητσοτάκη για ουσιαστική ανανέωση των ψηφοδελτίων και για αξιοποίηση του μητρώου στελεχών, αλλά και η διαρκής ανάγκη για είσοδο προσώπων με μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Ισορροπία ώστε να μην υπάρξουν πικρίες μπορεί να κρατήσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.

Ο Δήμος

Το τρίτο «αγκάθι» είναι όμως το πιο αιχμηρό. Πλέον, ενάμιση χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΝΔ θα πρέπει να επιλέξει τον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αν θέλει να έχει τύχη αυτή τη φορά στις δημοτικές εκλογές, δίνοντας τη δυνατότητα στο όποιο στέλεχος στηρίξει να στήσει την ομάδα του με ηρεμία και νηφαλιότητα, να τρέξει μια προεκλογική καμπάνια σε βάθος χρόνου και να προωθήσει την υποψηφιότητα και το πρόγραμμά του στον κόσμο της πόλης.

Πειραματισμοί τύπου 2014, αποφάσεις της τελευταίας στιγμής και στρατιώτες τύπου Σταύρου Καλαφάτη δε θα βρει αυτή τη φορά εύκολα η ΝΔ. Κι αν τους βρει, το αποτέλεσμα πιθανώς δε θα είναι το επιθυμητό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φιλοδοξεί να κατακτήσει αυτή τη φορά τους δύο μεγάλους δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με υποψηφιότητες που θα φέρουν τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΝΔ μπορεί να μη δώσει χρίσματα, όμως κάποιον θα στηρίξει για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης και είναι κοινό μυστικό ότι ο υποψήφιος αυτός θα πρέπει να είναι ένα στέλεχος που θα πληροί σειρά κριτηρίων, ικανό για να δημιουργήσει κλίμα νίκης (την οποία προφανώς και θα καρπωθεί και η ΝΔ έστω και υποσυνείδητα στον κόσμο).

Παρ' όλα αυτά κανένα ισχυρό όνομα δεν έχει πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι...