Skip to main content

Τρία γεράκια απελευθέρωσε η «Δράση για την Άγρια Ζωή» στο Καλοχώρι (φωτο)

Στις εγκαταστάσεις της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης η «Δράση για την Άγρια Ζωή» παραλαμβάνει περίπου 2.000 άγρια ζώα τον χρόνο. Ποια η διαδικασία

Στη φύση, εκεί όπου ανήκουν, επέστρεψαν χθες τρία άγρια πουλιά μετά τη φροντίδα που τους παρείχαν οι εθελοντές της οργάνωσης «Δράση για την Άγρια» η οποία εδρεύει στο Καλοχώρι. Πρόκειται για τρία γεράκια και συγκεκριμένα για δύο δεντρογέρακες και για ένα βραχοκιρκινέζι. Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος της Δράσης, Γιώργος Γιανλλάρης αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της φιλοξενούνται περίπου εκατό ζώα, ενώ από το 2014 οπότε εγκαταστάθηκε η οργάνωση στο Καλοχώρι, οι εθελοντές παραλαμβάνουν γύρω στα 2.000 άγρια ζώα τον χρόνο. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άγρια πουλιά, αλλά φιλοξενήθηκαν και θηλαστικά όπως σκαντζόχοιροι, κουνάβια, αλεπούδες, καθώς και ερπετά και χελώνες.

Στις εγκαταστάσεις της «Δράσης για την Άγρια Ζωή» φτάνουν άγρια ζώα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Άνθρωποι οι οποίοι βρίσκουν ένα πληγωμένο άγριο ζώο, επικοινωνούν με την οργάνωση οι εθελοντές της οποίας τους δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες για μια πρώτη φροντίδα και εν συνεχεία το αποστέλλουν μέσω ΚΤΕΛ στις εγκαταστάσεις της Δράσης στο Καλοχώρι προκειμένου να γίνει η κατάλληλη θεραπεία. «Η περίθαλψη διαρκεί από μερικές ημέρες έως και χρόνια καμιά φορά, όπως συμβαίνει παράδειγμα με τις πληγωμένες χελώνες» εξηγεί ο κ. Γιανλλάρης.

Τα άγρια ζώα τραυματίζονται κυρίως από ανθρωπογενείς παράγοντες. Συνηθέστερη αιτία, σύμφωνα με τον κ. Γιανλλάρη, είναι η λαθροθηρία, με συχνότερα θύματα τα φλαμίνγκο, τους πελαργούς και τα γεράκια. Άλλες αιτίες είναι ο τραυματισμός τους από ΙΧ, η πρόσκρουση σε τζάμι, ατύχημα που συμβαίνει κυρίως κατά την περίοδο της μετανάστευσης των πουλιών, η καταστροφή της φωλιάς τους κατά το κλάδεμα των δέντρων ή και ατυχήματα που μπορούν να συμβούν στη φύση.



Μετά την περίθαλψή τους τα άγρια ζώα επιστρέφουν στο φυσικό περιβάλλον τους. Αυτό γίνεται είτε στην περιοχή του υγροβιότοπου του Καλοχωρίου καθώς και στο Δέλτα Αξιού – Αλιάκμονα είτε, αν χρειαστεί και σε μακρύτερα μέρη, σε συνεργασία με τα κατά τόπους δασαρχεία και με τη βοήθεια του δικτύου των εθελοντών. Σε περίπτωση που κάποιος βρει ένα τραυματισμένο άγριο ζώο μπορεί να απευθυνθεί στη “Δράση για την Άγρια Ζωή”, στο τηλ. 6979 914852 ή και μέσω της ιστοσελίδας: http://drasi-agriazoi.gr

Πώς θα μπορείς να βοηθήσεις

Όπως εξηγεί ο κ. Γιανλλάρης η «Δράση για την Άγρια Ζωή» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ασχολείται με την περίθαλψη άγριων ζώων και την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον.

Δημιουργήθηκε από την ομάδα του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Βορείου Ελλάδος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) και στηρίζεται αποκλειστικά από εθελοντική εργασία. Παράλληλα αξιοποιεί αυτή του τη δραστηριότητα με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής και διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Στο Καλοχώρι η «Δράση για την Άγρια Ζωή» εδρεύει τα τελευταία έξι χρόνια. Νωρίτερα στεγαζόταν σε διάφορα σημεία μέσα στην Θεσσαλονίκη όπου λειτουργούσε μόνον κέντρο πρώτων βοηθειών. Το έργο της οργάνωσης υποστηρίζεται από εθελοντές. Η βασική ομάδα αριθμεί γύρω στους 15 και περιλαμβάνει διάφορες ειδικότητες όπως κτηνίατροι ειδικευμένοι στα άγρια ζώα, ορνιθολόγοι, γεωπόνοι, δασολόγοι κ.ο.κ. Υπάρχουν όμως και οι περιστασιακοί εθελοντές οι οποίοι προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες, τόσο στο Κέντρο Περίθαλψης, όσο και σε εξωτερικές δουλειές (π.χ. για τη μεταφορά του πληγωμένου ζώου από το σταθμό των ΚΤΕΛ, στο Καλοχώρι).

Η ετήσια συνδρομή για να γίνει κάποιος μέλος είναι στα 30 ευρώ ή στα 15 εάν πρόκειται για άνεργο, για φοιτητή κ.λπ. Υπάρχει επίσης ο θεσμός της εικονικής υιοθεσίας, όπου μπορεί κάποιος να διαθέσει 50 ευρώ άπαξ, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες θεραπείας ενός συγκεκριμένου άγριου ζώου.

Σε αυτήν την περίπτωση ο εθελοντής καλείται να παρευρεθεί στην εκδήλωση απελευθέρωσης του άγριου ζώου του οποίου χρηματοδότησε τη θεραπεία του.

Τέλος, υπάρχουν και εθελοντές οι οποίοι εισφέρουν σε φάρμακα ή άλλα υλικά αγαθά, χρήσιμα για τη λειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης όπως εφημερίδες, χαρτόκουτα κ.ο.κ. Υπάρχει και η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης της οργάνωσης μέσω του τραπεζικού λογαριασμού με αρ. 5211049919564 στην Τράπεζα Πειραιώς.

 

 

 

 κεντρική φωτο αρχείου