Skip to main content

Τρία κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλα αποτελέσματα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ), που θα ανακοινωθούν τέλος της εβδομάδας.

Καμπανάκι έχει χτυπήσει στις υγειονομικές αρχές της χώρας λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία.

Μετά την Αθήνα και την Κρήτη στον χορό των μεταλλαγμένων κρουσμάτων μπήκε και η Βόρεια Ελλάδα καθώς ανιχνέυθηκε η παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους σε τρεις περιοχές, εκτός της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε στο newsit η καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος, Άννα Παπά – Κονιδάρη «είναι ταυτοποιημένα τρία περιστατικά από το μεταλλαγμένο Βρετανικό στέλεχος. Λίγα δείγματα εξετάσαμε μέχρι τώρα. Το γεγονός είναι ότι ήταν σε διαφορετικές περιοχές, σημαίνει ότι δεν είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι στη Θεσσαλονίκη. Εμείς εξετάζουμε μόνο αυτά που έρχονται σε μας, όχι τα δείγματα των νοσοκομείων. Υπάρχει παντού πιστεύω», τονίζει η Καθηγήτρια.

Η κα. Παπά σημειώνει, επίσης, όχι χάρη σε μια νέα σύγχρονη μέθοδο, μπορούν να έχουν αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστες μέρες. Οι έλεγχοι τονίζει ότι θα επεκταθούν, οπότε θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες μέρες με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης και άλλων δειγμάτων:

«Ακολουθούμε μια νέα πολύ καλή μέθοδο, με την οποία σε 1-2 ημέρες έχεις αποτέλεσμα. Αυτό είναι το καλό μπορεί κανείς να επέμβει, αλλά προφανώς δεν υπάρχει και νόημα πια να επέμβει κανείς, ούτως ή άλλως οι ασθενείς είναι σε απομόνωση. Αλλά τουλάχιστον ξέρει κανείς ότι πρόκειται γι’ αυτό το στέλεχος».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλα αποτελέσματα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ), τα οποία θα ανακοινωθούν συνολικά στο τέλος της εβδομάδας.

Νωρίτερα, την ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού και στην Βόρεια Ελλάδα και τις ενδείξεις διασποράς στην περιοχή, αποκάλυψε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε: «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα αλλά εξετάζουμε και κάποια στην Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.