Skip to main content

Τρία «προαπαιτούμενα» για το Brexit

Όποιος λέει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, δεν λέει την αλήθεια» προειδοποιεί ο διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ

Τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όσο και ο διαπραγματευτής των Βρυξελλών για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισαν σήμερα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ότι πριν συζητηθούν όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες για την αποχώρηση της Βρετανίας, θα πρέπει να ρυθμιστούν τρία βασικά ζητήματα. Πρώτον, τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και αντίστοιχα των Βρετανών που διαμένουν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Δεύτερον, το θέμα του προϋπολογισμού και των βρετανικών συνεισφορών σε αυτόν. Τρίτον, το ζήτημα των συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Μόνο τότε θα μπορούν να διευθετηθούν τα ζητήματα της αποχώρησης, η οποία αναμένεται τον Μάρτιο του 2019, ανέφερε ο πρώην επίτροπος Μπαρνιέ. «Αυτή η αλληλουχία δεν προβλέπεται για να δημιουργήσουμε προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ακριβώς για να λύσουμε τα προβλήματα. Και είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε από την αρχή θεμέλια εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Γάλλος πολιτικός, για να συμπληρώσει πάντως ότι «δεν λένε την αλήθεια όσοι λένε ότι δεν αλλάζει τίποτα με την έξοδο της Βρετανίας. Πρέπει να λέμε την αλήθεια στους πολίτες». Τις προτεραιότητες της διαπραγμάτευσης αναμένεται να επικυρώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Νέο «σόου» Φαράζ

Όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα της Ιρλανδίας, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε το Δουβλίνο, ανέφερε ότι «είναι μοναδική η κατάσταση που ισχύει εκεί, γι αυτό είναι ιδιαίτερη η λύση που θα πρέπει να βρούμε». Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, είναι σημαντικό να διαφυλάσσεται πλήρως και σε όλες τις διαστάσεις της η «συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία, που υπεγράφη το 1998.

Έντονη ήταν για μία ακόμη φορά η παρουσία του ευρω-σκεπτικιστή και πρώην ηγέτη του UKIP Νάιτζελ Φαράζ, ο οποίος, αν και αρνείται να αναλάβει ευθύνη συμμετέχοντας θεσμικά στη διαπραγμάτευση για το Brexit, εξακολουθεί να εκτοξεύει πυρά εκ του ασφαλούς από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου. Στην τελευταία ομιλία του επικαλέστηκε την ανάλυση του Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ και ζήτησε από τις Βρυξέλλες να κάνουν μία «προσφορά αποχώρησης» στο Λονδίνο, λέγοντας μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανία θα μπορούσε απλώς να εγκαταλείψει την ΕΕ το 2018. Επιπλέον, ανέφερε ως παράδειγμα για την κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας το γεγονός ότι τα περισσότερα τραγούδια στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον είχαν αγγλικό στίχο...

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο 

Πηγή: Deutsche Welle