Skip to main content

Τρία ραντάρ φύλακες του Σέιχ Σου από τις πυρκαγιές

Ένα σύστημα, που εντοπίζει άμεσα τη φωτιά και δίνει τα ακριβή της στοιχεία στην Πυροσβεστική σε δύο λεπτά, εγκαθιστά στο Σέιχ Σου η Περιφέρεια

Ένα καινοτόμο σύστημα άμεσης ειδοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιάς με τη χρήση ραντάρ εγκαθιστά στο Σέιχ Σου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τρία ραντάρ σε κομβικά σημεία θα μπορούν να στείλουν μέσα σε δύο λεπτά από τον εντοπισμό εστίας φωτιάς σήμα στην Πυροσβεστική για να επέμβει.

Το σύστημα αυτό θα έχει τη δυνατότητα να δώσει στις πυροσβεστικές δυνάμεις με ακρίβεια την εστία της πυρκαγιάς και με την προεργασία που έχει κάνει η Πυροσβεστική θα είναι δυνατή η στοχευμένη κατάσβεση της φωτιάς προτού επεκταθεί.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, επισήμανε ότι «μια φωτιά όταν αντιμετωπιστεί σε πρώτο χρόνο σβήνεται κατευθείαν. Όσο καθυστερεί η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, τόσο πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση και ο περιορισμός», τόνισε ο κ. Στεργιάδης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της επικείμενης δράσης φύτευσης βραδυφλεγών φυτών και δέντρων στο Σέιχ Σου, την ερχόμενη Κυριακή.

Ο κ. Στεργιάδης επισήμανε ότι είναι εντολή του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, να άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το σύστημα με τα τρία ραντάρ να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το φετινό καλοκαίρι.



Τα τρία ραντάρ σχεδιάστηκαν να τοποθετηθούν σε τέτοια σημεία, ώστε να «βλέπουν» όλη την έκταση του περιαστικού δάσους και μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Στεργιάδης, σε σύγκριση με τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης είναι πιο αποτελεσματικά. Τα δορυφορικά συστήματα προσδιορίζουν την εστία μιας φωτιάς με ακρίβεια σε ακτίνα 1.500 μέτρων. Το σύστημα με τα ραντάρ έχει μεγαλύτερη ακρίβεια εντοπισμού, τόνισε, καθώς θα μπορεί να εντοπίσει την εστία σε ακτίνα 15 μέτρων.

Το κόστος του συστήματος και της λειτουργίας του είναι περίπου 1 εκ. ευρώ, ενώ η χρήση του μελλοντικά θα επεκταθεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, για την πλήρη κάλυψή της στην αντιπυρική περίοδο.

Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δράση φύτευσης βραδυφλεγών φυτών κατά μήκος της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, όπου εφάπτεται με το Σέιχ Σου.

Προγραμματίστηκε να φυτευτούν 1.500 φυτά και συγκεκριμένα πικροδάφνες, ακακίες και δενδρολίβανο σε μήκος 1.100 μέτρων από τον κόμβο του Φιλίππειου ως τον κόμβο του Φιλύρου.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι σε επόμενη φάση η δράση θα επαναληφθεί από τον κόμβο του Φιλίππειου ως τον κόμβο Τριανδρίας.

Πρόκειται για έναν αντιπυρικό φράχτη, με στόχο να επιβραδύνει την επέκταση τυχόν φωτιάς. Τα σημεία φύτευσης υπέδειξε ως τα πιο επικίνδυνα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι εκδηλώνονται πολλές φωτιές από αναμμένο τσιγάρο στο συγκεκριμένο σημείο, την ώρα που τα οχήματα κινούνται στον περιφερειακό. Χάρη στην απομάκρυνση, πέρσι, 55.500 τόνων ογκωδών αντικειμένων από το Σέιχ Σου αποφεύχθηκαν πάνω από δέκα φωτιές», δήλωσε η κ. Πατουλίδου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Παχίδη, «όταν έχουμε προεκλογικές περιόδους έχουμε και έξαρση στις φωτιές, σύμφωνα με τα στατιστικά μας στοιχεία, αλλά πιστεύουμε ότι μέχρι το Μάιο θα μπορέσουμε αυτό να το προλάβουμε. Η Πυροσβεστική είναι σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας».