Skip to main content

Technopolis Cluster: Η Θεσσαλονίκη βγαίνει στη διεθνή αγορά λογισμικού

Η Θεσσαλονίκη έχει βιομηχανία λογισμικού που αποφασίζει, μαζί με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, να επενδύσει στις συνέργειες.

 Η Θεσσαλονίκη έχει βιομηχανία λογισμικού και αυτή η βιομηχανία, καινοτόμος, εξωστρεφής και βασισμένη για την ανάπτυξή της σε έργα του ιδιωτικού τομέα, κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για να βγει πιο δυναμικά στις αγορές του εξωτερικού δημιουργώντας το «Technopolis Cluster » - «Ιndustry Led Software Development Cluster of Thessaloniki».

Tριάντα εταιρείες, με συνολικό κύκλο εργασιών 357 εκατ. ευρώ, κέρδη 12,5 εκατ. ευρώ, εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλες τις ηπείρους, πάνω από 3.000 εργαζόμενους συνιστούν τον επιχειρηματικό βραχίονα του cluster πληροφορικής που δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη η Τεχνόπολη Α.Ε..

Οι εταιρείες, που πέτυχαν το 2015 αύξηση τζίρου πάνω από 20% και αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 10%, συνεπικουρούνται από έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα από την Θεσσαλονίκη, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και προχωρούν στο συνεργατικό σχήμα που θα τους επιτρέψει: Να βάλουν τη Θεσσαλονίκη στο διεθνή χάρτη της βιομηχανίας λογισμικού και να βγούνε επιθετικότερα στις αγορές του εξωτερικού.

Οι στόχοι του cluster παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του καθηγητή Ι. Σηφάκη, δημιουργού του cluster λογισμικού της Γκρενόμπλ, μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και κατόχου του βραβείου Turing.

"Oι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλονίκη έχει βιομηχανία λογισμικού, αυτό που μας λείπει είναι οι συνέργειες για να διεκδικήσουμε με περισσότερες αξιώσεις θέση στη διεθνή αγορά", τόνισε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Α.Ε. και του ΣΕΠΕ κ. Τάσος Τζήκας, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι έτοιμο τη business plan του cluster, μέσα από το οποίο θα αναζητούνται τρόποι εξεύρεσης χρηματοδότησης νέων έργων όπως στα αντικείμενα του cloud και του internet of things, της εκπαίδευσης του ανθρωπίνου δυναμικού στις τελευταίες τάσεις της αγοράς, της εκμετάλλευσης της συνεργασίας της Τεχνόπολης με το CERN.

Σηφάκης: Έξυπνα αντικείμενα και τεχνητή νοημοσύνη

Το cluster της Τεχνόπολης, θα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, δηλαδή της συνεργασίας μίας κρίσιμης μάζας επιχειρήσεων με τα Πανεπιστήμια και, κατά τη γνώμη του κ. Σηφάκη, θα πρέπει να στραφεί στα ειδικότερα αντικείμενα για τα οποία υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, δηλαδή στα έξυπνα συστήματα λογισμικού και στην τεχνητή νοημοσύνη, στο internet των things ή των έξυπνων αντικειμένων. Εάν μάλιστα το Technopolis Cluster αναπτυχθεί, θα μπορεί να επιτύχει συνεργασίες και με clusters άλλων χωρών.

Στη διεθνή κοινότητα της Πληροφορικής υπάρχει πολύ καλή εικόνα για τους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές, αλλά "μας λείπει η εξωστρέφεια". Αυτό που προέχει είναι η δημιουργία μίας κρίσιμης μάζας που να μπορεί να ανταγωνιστεί στη διεθνή αγορά. "Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το λογισμικό δεν έχει σημασία μόνο για τον κλάδο της Πληροφορικής. Είναι απαραίτητο είτε αν θέλει κάποιος να κατασκευάσει αεροπλάνα, αυτοκίνητα, είτε τηλέφωνα, το λογισμικό είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας χώρας", υπογράμμισε ο κ.Σηφάκης.

Ο πρόεδρος της ΑΖΚ Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Αγγελίδης, τόνισε ότι πιστεύει στο "μαζί μπορούμε καλύτερα". Το "μαζί" που αφορά τη συνεργασία επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων, που φέρνει οικονομίες κλίμακας, που δημιουργεί μία κρίσιμη επιχειρηματική μάζα, που βοηθάει στην παραγωγή τεχνολογικής καινοτομίας.

Ο αντιπρόεδρος της Τεχνόπολης κ. Αντώνης Γιαλαμαΐδης τόνισε ότι πλέον η Τεχνόπολη, είτε επιτύχει τη χρηματοδότηση δράσεων από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, είτε όχι, μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη συνεργειών μέσα από το cluster, ενώ ο καθ. του ΑΠΘ και υπεύθυνος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Γιάννης Βλαχάβας, μίλησε για τη δυνατότητα πιο εύκολης υποστήριξης των επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το cluster σημειώνοντας ότι "θα μπορούμε να υποστηρίξουμε ελληνικές εταιρείες, όπως κάνουμε με ξένες".

Ο κ. Άγγελος Μαγκλής της Ατλαντίς Συμβουλευτική, είπε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει και εταιρείες καθετοποιημένες σε συγκεκριμένες αγορές του λογισμικού, ενώ ο κλάδος συνολικά μπορεί να υποστηριχτεί με οριζόντιες δράσεις, που θα αφορούν branding, κοινές υποδομές, κοινά ερευνητικά έργα, πατέντες.

Τα μέλη του Technopolis Cluster

Μέλη του «Technopolis Cluster» είναι οι εξής εταιρίες: LOGISMOS, MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, Oktabit, COMPUTER TEAM, MIK3, INFOδημ. M_Sensis, Veltio, Vidavo, EPSILON NET, DataScouting, INVENTICS, Link Technology, Computer Life, Singular Logic, Softworks, Space Hellas, The Second Method, Gnomon, Intrasoft, Neuropuplic, Dotsoft, Dataverse, Emisia, ENTRANET, Apifon, ATLANTIS ENGINEERING, Elvis, Byte, ΕΠΙ ΣΥΣΤΕΜΣ.

Συμμετέχουν, επίσης τα ακαδημαϊκά ιδρύματα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, City College, ACT καθώς και το Ερευνητικό Ινστιτούτο ΕΚΕΤΑ.

Όπως είπε ο κ. Τζήκας, τα μισά και πλέον μέλη του cluster δεν ανήκουν στον πυρήνα της Tεχνόπολης, ενώ το cluster είναι ανοικτό και σε άλλες επιχειρήσεις που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή, θα έχουν, αν όχι έδρα, υποδομή στη Θεσσαλονίκη, αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού, θα διαθέτουν τουλάχιστον τρία άτομα στο τομέα ανάπτυξης λογισμικού και θα έχουν τζίρου 20.000 ευρώ και άνω. Όμως το cluster είναι ανοικτό και σε start ups, που θα μπορούν να εγγραφούν έστω και με μηδενικό τζίρο, αρκεί να εγκριθεί το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα.

Όραμα και οφέλη

Το «Technopolis Cluster» έχει ως όραμα να αναδειχθεί ως ένας ανταγωνιστικός, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεργατικός σχηματισμός, ο οποίος θα συμβάλλει στην έξυπνη, βιώσιμη, εξωστρεφή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη των επιχειρηματικών μελών του, καθώς και όλων των παραγόντων αλυσίδας αξίας του ευρύτερου οικοσυστήματός του, με σκοπό την ανάδειξη της βιομηχανίας λογισμικού σε στρατηγικό κλάδο για τη Θεσσαλονίκη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ελλάδα.

Τα δυνητικά οφέλη από την ανάπτυξη και λειτουργία του «Technopolis Cluster» είναι σημαντικά, πολύπλευρα και κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

-Ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας των μελών του σε παγκόσμιο επίπεδο.

-Διάχυση τεχνογνωσίας και η διασύνδεση με την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη.

-Αυξημένα επίπεδα εξειδίκευσης και απορρόφησης νέας τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις ΤΠΕ και ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτομία.

-Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη νέων/ καινοτόμων προϊόντων.

-Αύξηση και βελτιστοποίηση της παραγωγής λογισμικού παγκοσμίου εμπορικού βεληνεκούς

-Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής αξίας.

-Ενθάρρυνση νέας επιχειρηματικότητας.

-Ενθάρρυνση αναδιοργάνωσης υφιστάμενων επιχειρήσεων και δημιουργίας νέων.

-Ενίσχυση επιχειρηματικών και άλλων δεσμών.

-Βελτιωμένη ροή πληροφοριών/ Προώθηση της συλλογικής μάθησης και καινοτομίας.

-Ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας και διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού.

-Εξειδίκευση, προσέλκυση και διατήρηση του Ανθρώπινου Κεφαλαίου.

-Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της ανάπτυξης συνεργιών και χρηματοδότησης.

Η Διοικούσα Επιτροπή

Τη διαχείριση των θεμάτων του cluster της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει Διοικούσα Επιτροπή την οποία αποτελούν οι εξής: Τάσος Τζήκας (πρόεδρος), Αντώνης Γιαλαμαίδης (αντιπρόεδρος), Παναγιώτης Καραμόσχος, Γιώργος Τρασανίδης, Στάθης Παρχαρίδης, Κωστής Μάλαμας, Κωστής Καγγελίδης (μέλη). Επίσης μέλη είναι εκπρόσωποι του ΣΕΠΒΕ, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και του ΕΚΕΤΑ. Διαχειριστής έχει οριστεί ο Μιχάλης Χαβούζης, ενώ συντονιστές είναι οι: Κωστής Καγγελίδης (Ομάδα Ανθρώπινου Κεφαλαίου), Παντελής Αγγελίδης (Ομάδα Εξωστρέφειας), Τάσος Μάνος (Ομάδα Χρηματοδοτήσεων), Νίκος Καραμόσχος (Ομάδα Τεχνολογιών CERN), ενώ την Επιστημονική Επιτροπή συντονίζει ο καθηγητής Γιάννης Βλαχάβας.