Skip to main content

Τριανταφυλλίδης: Η νέα δυσάρεστη έκπληξη του κορωνοϊού - Ξεφεύγει από τις ιντερφερόνες

Ο Καθηγητής αναφέρει ότι ο κορωνοϊός έχει νέο... καμουφλάζ, αφού πλέον η μετάλλαξη του δεν εντοπίζεται μόνο στην πρωτεΐνη της ακίδας.

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Την ώρα που ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε με τα ενισχυμένα εμβόλια -εν προκειμένω με το νέο διδύναμο της BioNTech / Pfizer την παραλλαγή Όμικρον και τα τελευταία της στελέχη για το οποίο άναψε πράσινο μόλις χτες ο EMA– αλλά ο κορωνοϊός έχει νέο... καμουφλάζ, αφού πλέον η μετάλλαξη του δεν εντοπίζεται μόνο στην πρωτεΐνη της ακίδας αλλά και σε άλλα μέρη του RNA του, προκαλώντας ανησυχία για πιθανές νέες μεταλλάξεις το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στο e-farmako ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ σημειώνει πως «μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως οι επαναμολύνσεις οφείλονταν στο γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί μεταλλάξεις στο γονίδιο που καθορίζει την πρωτεΐνη της ακίδας του κορωνοϊού. Τώρα ο ιός μας εκπλήσσει δυσάρεστα, ακόμη μια φορά, και διαπιστώνεται ότι μπορούν να συμβούν μεταλλάξεις όχι μόνον στο γονίδιο που καθορίζει την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, αλλά και σε άλλα γονίδια. Διαπιστώθηκε ότι μερικά από αυτά τα γονίδια έχουν σαν αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται από τις ιντερφερόνες του ανθρώπου».

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.gr.