Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
x
ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΒΕΘ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (1/35)
Το Μάιο του 2010 η Ελλάδα εισέρχεται στον αστερισμό των Μνημονίων, στον οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα και μέχρι σήμερα
Την περίοδο 1998 - 2009 παρακολουθήσουμε την αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης και τη βαθμιαία μετατροπή της σε μια πόλη υπηρεσιών
Η ελληνική αγορά γνώρισε την έλευση του πρώτου κύματος των «υπερκαταστημάτων», αλλάζοντας τη φύση του λιανεμπορίου με επιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη.
H χώρα βιώνει τις αλλαγές των ισορροπιών στην παγκόσμια σκακιέρα με το πρόβλημα των Σκοπίων, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την αποβιομηχάνιση.
Το ΕΒΕΘ ασχολείται με τη μηχαργάνωση των υπηρεσιών του, τη διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών και το Γραφείο Βρυξελλών των Επιμελητηρίων
Στη Θεσσαλονίκη η ανάπτυξη «μεταφράστηκε» στη δημιουργία νέων βιομηχανιών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που ενδυνάμωσαν το μείγμα παραγωγής πλούτου.
Το στρατιωτικό καθεστώς διόρισε το 1967 νέα Διοικητική Επιτροπή της αρεσκείας του, καταργώντας τους εκλεγμένους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου.
Στην ατζέντα του ΕΒΕΘ η δραστηριοποίηση σε διεθνείς επαφές και η προσπάθεια για προώθηση απαραίτητων έργων για την ανάπτυξη της περιοχής.
Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΘ είναι πραγματικό καθρέφτης των κοσμογονικών εξελίξεων της εποχής.
Ένα από τα πρώτα μελήματα του ΕΒΕΘ στη δεκαετία του 1950 είναι και η επαναλειτουργία της ΔΕΘ, η οποία από το 1940 είχε παύσει κάθε δραστηριότητα.
Το ΕΒΕΘ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για ανασυγκρότηση, αν και τα αντικειμενικά προβλήματα αποδείχθηκαν πολύ μεγάλα.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο της οικονομικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης την περίοδο της γερμανικής κατοχής αφορά τους εβραϊκής καταγωγής πολίτες της.
Η επίταξη του κτηρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η παραίτηση της διοίκησης, η μαύρη αγορά και τα παιδικά συσσίτια .
Είναι πιθανό η πρώτη πράξη αντίστασης να πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Απριλίου 1941, ημέρα της κατάληψης της πόλης από τους Ναζί.
Ο πρώτος βομβαρδισμός της Θεσσαλονίκης έγινε την 1η Νοεμβρίου 1940 και μάλιστα τετράκις από σμήνος αεροπλάνων με επικεφαλής τον Τσιάνο.
Το ΕΒΕΘ «βλέπει» τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να έρχεται και συνεχίζει να στηρίζει την αγορά και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης.
Το Μάιο του 1936, μια σημαντική χρονιά για τη χώρα, η Θεσσαλονίκη συγκλονίζεται από αιματηρά γεγονότα στη διάρκεια των διαδηλώσεων των καπνεργατών.
Οι δράσεις στήριξης της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από το ΕΒΕΘ και η δυναμική κινητοποίησή του στο νέο ξεκίνημα, κατά τη δεκαετία του 1950.
Το ενδιαφέρον του ΕΒΕΘ για την ΔΕΘ πιστοποιείται ανάγλυφα στην έκδοση για τα πρώτα 100 χρόνια της δράσης του Επιμελητηρίου.
Το χρονικό των εγκαινίων του εμβηματικού κτηρίου του ΕΒΕΘ, στην οδό Τσιμισκή 29, το 1930, από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.
Η νυχτερινή Εμπορική Επαγγελματική Σχολή του Επιμελητηρίου ξεκίνησε τη λειτουργία της στο ημιϋπόγειο του Μεγάρου του ΕΒΕΘ την περίοδο 1930-1931.
Πώς οι δύσκολες καταστάσεις της εποχής συμβάλλουν στην ουσιαστική ανάδειξη του Επιμελητηρίου σε δημιουργικό πρωταγωνιστή και διαμορφωτή των εξελίξεων.
Πώς κύλησαν στο Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης οι 100 δύσκολες ημέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την πόλη το 1917.
Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 άλλαξε με βίαιο τρόπο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας καταστροφές σε 4.096 εμπορικά καταστήματα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 η αγορά της Θεσσαλονίκης πέρασε δύσκολες ώρες. Η ανάπτυξη άκρατου ανταγωνισμού μεταξύ των εμπόρων.
Υπήρξε και τη δεκαετία του 1920 έντονη αντιπαράθεση για την αργία της Κυριακής, την οποία η ελληνική κυβέρνηση καθιέρωσε ως υποχρεωτική αργία.
Οι έμποροι της πόλης ήταν και παραμένουν στην πρωτοπορία, κάτι που ειδικά στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ετύγχανε αναγνώρισης.
Το ΕΒΕΘ, με κάθε ευκαιρία στήριζε ενεργά τις προσπάθειες της χώρας. Η χαρακτηριστική περίπτωση του 1917 τη με συλλογή εράνων υπέρ του Εθνικού Αγώνος.
Το θέμα της «ακρίβειας του βίου» βρέθηκε στην επικαιρότητα της Θεσσαλονίκης ακριβώς πριν από 97 χρόνια, όπως αναφέρει η επετειακή έκδοση του ΕΒΕΘ.
Ακριβώς 99 χρόνια πριν, τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης απασχολούσε ο νόμος «περί αισχροκέρδειας» και ο καθορισμός των τιμών από την Αστυνομία.
Παρουσιάστηκε το επετειακό λεύκωμα που αναδεικνύει την πολυετή ιστορία του ΕΒΕΘ και την προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.
Η επιμελητηριακή ιστορία της Θεσσαλονίκης ξεκινά με την ίδρυση του Οθωμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης κάπου ανάμεσα στο 1882 και στο 1885.
Το 2016 το ΕΒΕΘ τιμά τον πρώτο του αιώνα, έναν πραγματικά «χρυσό αιώνα», κατά τον οποίο η Θεσσαλονίκη έγινε η πρωτεύουσα του ελληνικού Βορρά.
Το χθες, το σήμερα και το αύριο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σε μια συνέντευξη του προέδρου Δημήτρη Μπακατσέλου στη Voria.gr
Εκδήλωση για την ίδρυση της Νυχτερινής Επαγγελματικής Εμπορικής Σχολής. Η προσφορά του ΕΒΕΘ στη Θεσσαλονίκη και ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΜΑΚ.