Τρίτη 14 Ιουλίου 2020
x

ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΕΝΤΟΣ ΕΕ ΘΕΛΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Παρότι η κατάσταση σταθεροποιείται σταδιακά, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν πληρούνται ακόμη οι όροι του χάρτη πορείας «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν».

Σύσταση σχετικά με τρίμηνη παράταση ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν πρότεινε προς έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα σύνορα χωρών όπου ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι, όπως είναι η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Παρότι η κατάσταση σταθεροποιείται σταδιακά, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν πληρούνται ακόμη απόλυτα οι όροι του χάρτη πορείας «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν», ώστε να είναι δυνατή η επιστροφή στην ομαλή λειτουργία.

Ο α' αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Τίμερμανς δήλωσε ότι «ο χώρος Σένγκεν που λειτουργεί δίχως εσωτερικά σύνορα είναι ιστορικό επίτευγμα που πρέπει να διαφυλάξουμε. Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν το συντομότερο δυνατό και έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Αλλά δεν έχουμε επιτύχει ακόμα τον στόχο μας. Γι΄ αυτό, σήμερα προτείνουμε μια επιπλέον περιορισμένη παράταση ορισμένων συνοριακών ελέγχων, σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν. Στην ουσία, προστατεύουμε τον χώρο Σένγκεν εφαρμόζοντας τους κανόνες Σένγκεν».

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «έχουμε σαφή προτεραιότητα και δέσμευση: να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν και να αποκαταστήσουμε την ομαλή λειτουργία του αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες»

Παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των αφίξεων παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, κυρίως λόγω της συνεπούς εφαρμογής της δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, σημαντικός αριθμός μεταναστών εξακολουθεί να παραμένει στην Ελλάδα, καθώς και στα κράτη - μέλη τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από τις δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών από την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, η άρση των προσωρινών ελέγχων στα σύνορα θα μπορούσε, στο παρόν στάδιο, να οδηγήσει σε αύξηση των δευτερογενών μετακινήσεων.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ