Σάββατο 8 Αυγούστου 2020
x

ΤΡΥΠΑ ΥΨΟΥΣ 242 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ - ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» υποστηρίζει ότι μόνο τον Απρίλιο κατεγράφη μείωση εσόδων κατά 12% σε σχέση με πέρυσι - Διαψεύδει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ολοκληρωθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, με την οποία διαψεύδει δημοσίευμα που κάνει λόγο για υστέρηση 242 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», μόνο τον Απρίλιο κατεγράφη μείωση των εσόδων κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Εάν η τάση αυτή διατηρηθεί και του επόμενους μήνες, ειδικοί της ασφάλισης εκτιμούν ότι το 2019 θα κλείσει με έλλειμμα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του Ταμείου ελπίζει στη ρύθμιση των 120 δόσεων για την τόνωση των εσόδων.

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

«Διευκρινίζοντας την υστέρηση που παρατηρείται, σημειώνει ότι «σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που αναφέρεται σε «”τρύπα” 242 εκατ. στον ΕΦΚΑ» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν αποτυπώνει την αληθή εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» τονίζει το υπουργείο και προσθέτει:

«1. Ο Ε.Φ.Κ.Α. έχει δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τις 30/04/2019 στις 03/05/2019, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση υστέρησης εσόδων στο 1ο τετράμηνο του 2019, τα οποία θα συμπληρωθούν τον επόμενο μήνα.

2. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο Ε.Φ.Κ.Α. έχει κάνει σημαντικά μεγαλύτερες αποδόσεις από ό,τι εισπράξεις υπέρ τρίτων, οι οποίες επίσης θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία «τρύπα» στα οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η προσωρινή υστέρηση εσόδων λόγω παράτασης στην υποβολή των ΑΠΔ θα αποκατασταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα όπως και η διαφορά εισπράξεων – αποδόσεων υπέρ τρίτων.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του Ε.Φ.Κ.Α. θα ολοκληρωθεί σε απόλυτη συμφωνία με τις προβλέψεις του. Η θετική πορεία των οικονομικών του Ε.Φ.Κ.Α., ήδη από το πρώτο έτος της λειτουργίας του, το 2017, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας αποτελούν πυλώνες μακροπρόθεσμης σταθερότητας  του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ