Skip to main content

Τρεις + 1 προκλήσεις για τον Αγροτοδιατροφικό Τομέα

Η Γεωργία Ακριβείας και οι σύγχρονες πρακτικές για την ανάπτυξη του ισχυρότερου πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με συμμετοχή 21% στις εξαγωγές.

Ο Αγροτοδιατροφικός Τομέας και όχι μόνο ο πρωτογενής, άγγιξε μέσα στην κρίση, το 30% του ΑΕΠ, είναι μακράν ο πλέον σημαντικός και ισχυρός για την ελληνική οικονομία, ο οποίος εάν συνδυασθεί όπως άλλωστε πολιτισμικά του αρμόζει με τον Τουρισμό, συμβάλλει ώστε οι δύο αυτοί κλάδοι να αντιπροσωπεύουν σήμερα το 50% του εθνικού ΑΕΠ.

Αυτός ο Αγροτοδιατροφικός Τομέας, που έχει μερίδιο 21% στις ελληνικές εξαγωγές, είναι ο Τομέας με την υψηλότερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά και αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας μας στο μέλλον, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Κυριάκος Λουφάκης κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την Γεωργία Ακριβείας και τον Αγροτοδιατροφικό Τομέα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Money Show 2018, με διοργανωτές του Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τον ΣΕΒΕ.

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό από πλευράς του προέδρου του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου κ. Χρ. Σαραντόπουλου, τον λόγο πήρε η αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Γ. Μπισμπινά, η οποία κάλεσε τους αγρότες να αξιοποιήσουν το στοίχημα των 220 εκατ. ευρώ  που πήρε η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014- 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ενισχύσεις νέων αγροτών, βελτίωση αγροτικών εκμεταλλεύσεων, νέες καλλιεργητικές πρακτικές, η καινοτομική επιχειρηματικότητα, clusters και συνεργασίες.

Η Περιφέρεια που θέλει να τρέξει τις αγροτικές επενδύσεις, πιέζει για να διατεθούν οι πόροι που εκχωρούνται κεντρικά, ενώ επειδή πιστεύει στην προοπτικής της Αγροτοδιατροφής – τομέας που έχει το 25% στο περιφερειακό ΑΕΠ- έχει προχωρήσει σε τρεις καινοτόμες πρωτοβουλίες, στην «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη», στην «Μακεδονική Κουζίνα» και το «Καλάθι Αγροτοδιατροφικών Προϊόντων», πρωτοβουλίες που συνδέουν τον αγροτικό τομέα, με τον τουρισμό και πολιτισμό.

Κιλτίδης: Εκθετήρια και Ηλεκτρονικά Δημοπρατήρια

Ψηλά τις διεκδικήσεις για τον Αγροτοδιατροφικό τομέα, «σήκωσε» ο πρόεδρος της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Κ. Μακεδονίας και πρώην υπουργός Γεωργίας, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

Ο ομιλητής, μίλησε για υπεύθυνες διεκδικήσεις για τον Αγροτικό Τομέα, από την Ε.Ε. και από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ για να αναπτυχθεί η Αγροτοδιατροφή, τόνισε, υπάρχουν τέσσερα προαπαιτούμενα:

- Να αποκτήσουν οι Περιφέρειες κυβερνησιμότητα και πόρους για να μπορέσουν να χαράξουν και να υλοποιήσουν κλαδικές πολιτικές.

- Να λειτουργούν οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί του κράτους, για να εξασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, αλλά και να ενημερώνεται υπεύθυνα ο καταναλωτής.

- Να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα, όπως πριν από πολλά χρόνια η Ιταλία, σταθερά εκθετήρια προϊόντων και ηλεκτρονικά δημοπρατήρια, κάτι που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τον  ΣΕΒΕ και το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο.

- Να υπάρχει εξωστρεφής πολιτική με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και fora.

Πέρα από το «ποιοτικό», θα πρέπει να αναζητούμε το «αυθεντικό» για την επιτυχή προώθηση των αγροτικών προϊόντων, γιατί αυτό είναι κάτι που ζητάει ο καταναλωτής, τόνισε ο κ.  Cocco Giovanni – Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Ιταλικού Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών, του ISNART. Κι’ αυτό που λέει στον καταναλωτή, ότι το προϊόν που επιλέγει είναι ποιοτικό και αυθεντικό, είναι η πιστοποίηση.

Έτσι, μετά την πιστοποίηση, πρόσθεσε ο κ. Cocco, θα πρέπει να ακολουθήσει η προώθηση των προϊόντων,  συνδέοντας τα αγροτικά προϊόντα με την εστίαση και τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι τα καλύτερα «εκθετήρια», οι καλύτεροι πρεσβευτές των ιταλικών προϊόντων, είναι τα ιταλικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, τα εστιατόρια όμως που κάνουν αυθεντική ιταλική κουζίνα. Αυτά τα περίπου 5.000 εστιατόρια, υποστηρίζει το ISNART αφηγούμενο την ιστορία των ιταλικών προϊόντων και της ιταλικής γαστρονομίας.

Το διάστημα στην υπηρεσία της Γεωργίας

Η επόμενη ημέρα για την Γεωργία έχει ήδη έρθει και η Ελλάδα θα πρέπει δίπλα στα βιολογικά τρόφιμα να βάλει τα προϊόντα μειωμένου αποτυπώματος άνθρακα, υποστήριξε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γ. Ζαλίδης, υπογραμμίζοντας ότι πλέον τα στοιχεία από την δορυφορική παρακολούθηση γης θα πρέπει να μετατραπούν σε υπηρεσίες για τον αγρότη και τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, ενώ τα Γεωργικά Πανεπιστήμια θα πρέπει να εκπαιδεύουν γεωπόνους συμβούλους και όχι γεωπόνους φαρμακάδες.  

Ο κ. Ζαλίδης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο της ασφάλειας τροφίμων- ενέργειας- νερού, στην ανάγκη προσαρμογής της Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή, ενώ αναγνώρισε την πολύ σημαντική χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας, με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού 14 Εργαστηρίων του ΑΠΘ.

Στις δορυφορικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη Γεωργία αναφέρθηκε και ο κ. Bolognesi Alessio, μηχανικός της FEDERUNACOMA ( Ένωση
Βιομηχάνων Ιταλίας ), λέγοντας ότι έτσι επιτυγχάνεται  π.χ. η εξοικονόμηση νερού για τις αρδεύσεις, η κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων , ενώ πολύ σημαντική είναι και η παρακολούθηση των χωραφιών με την τοποθέτηση αισθητήρων στο χωράφι, όπως και η χρήση «έξυπνων» μηχανημάτων και απόλυτα εξειδικευμένων. Όλα αυτά στοιχεία, πού είναι κομμάτια της Ψηφιακής Γεωργίας, διασυνδέονται σε ένα network, που αντλεί και διαχέει στοιχεία μέσω του cloud, δηλαδή του Διαδικτυακού Νέφους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  συζήτηση μεταξύ εισηγητών και μελών του ακροατηρίου.