Skip to main content

Οι τρεις νέες αναπλάσεις που σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να υποβάλει στο Πράσινο Ταμείο αίτημα χρηματοδότησης για την υλοποίηση τριών έργων ανάπλασης, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Αίτημα χρηματοδότησης ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο πρόκειται να υποβάλει το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση τριών έργων ανάπλασης.

Πρόκειται για τρία σημαντικά έργα για την πόλη και συγκεκριμένα για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας προϋπολογισμού πάνω από 8 εκατ. ευρώ, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συνόλου Επταπυργίου, ύψους 20 εκατ. ευρώ, και την ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.6 εκατ. ευρώ.

Για τις συγκεκριμένες περιοχές έχουν ήδη διεξαχθεί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί τα τελευταία χρόνια. Για το θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς είχε επαφές στην Αθήνα με εκπροσώπους του Πράσινου Ταμείου, αποσπώντας αρχικά τη θετική ανταπόκριση σχετικά με τη διαμόρφωση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος για τις συγκεκριμένες αναπλάσεις.

«Οι τρεις περιοχές αποτελούν ένα σύνολο ανοιχτών δημόσιων χώρων της εντός των τειχών πόλης, με ιδιαιτέρως σημαντικό ιστορικό, αισθητικό και λειτουργικό χαρακτήρα» επισημαίνεται στην εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου προς το δημοτικό συμβούλιο το οποίο την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την υποβολή του αιτήματος.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η ανάπλαση των τριών περιοχών αποτελούν προτεραιότητα, καθώς έχουν ιδιαίτερη φυσιογνωμία και σημαίνουσα θέση στον αστικό ιστό και εντάσσονται στο σύνολο των αρχαιολογικών και ιστορικών περιπάτων της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, η περίπτωση της περιοχής Επταπυργίου αποτελεί συνέχεια των εντατικών προσπαθειών του Δήμου για την ανάδειξη των Βυζαντινών Τειχών. Από τον δήμο εκτιμούν ότι η υλοποίηση των έργων θα συμβάλλει στον «αστικό τουρισμό» και θα συντελέσει στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Θεσσαλονίκης σε μια «πράσινη», πιο φιλική πόλη.

Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

Η συνολική έκταση της πλατείας Ελευθερίας, η οποία είναι ιδιοκτησίας του δήμου, είναι 11,4 στρέμματα και το εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης της ανάπλασης ανέρχεται σε 8.098.760 ευρώ. Η οριστική μελέτη της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας παραδόθηκε από τους μελετητές το 2015. Το ηλιακό ρολόι και η δημόσια υπαίθρια οθόνη, η ανάδειξη του βυζαντινού τείχους και τα επιδαπέδια φωτιστικά σώματα είναι μεταξύ των στοιχείων που συμβάλλουν στην αλλαγή εικόνας στην πλατεία Ελευθερίας. Σχεδιάζεται επίσης να αποτελέσει και τόπο μνήμης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

«Η ανάπλαση της περιοχής αφορά στην απόδοση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης μιας από τις σημαντικότερες ιστορικές πλατείες της πόλης, η οποία εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης που εκμισθώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε ιδιώτη».  
 
Η ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη

Η μελέτη με τίτλο «Ανάπλαση Πλατείας Μαβίλη και οδών Μαβίλη- Γλάδστωνος- Παλαμά-Ζεφύρων-Φειδίου» αφορά σε μια έκταση περί των 6.466,29 τ.μ. και υπολογίζεται ότι το έργο θα κοστίσει 1.616.572 ευρώ. Με την υλοποίηση της μελέτης, θα βελτιωθεί το μικροκλίμα της περιοχής, η οποία σήμερα χαρακτηρίζεται από υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, καθώς και θα αλλάξει η εικόνα και η λειτουργία του δημόσιου χώρου.  Με την ανάπλαση αναμένεται η περιοχή να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και χώρο κοινωνικής συμβίωσης.

Με βάση τη μελέτη  που βραβεύτηκε προτείνεται μεταξύ άλλων οι διασταυρούμενες οδοί Μαβίλη - Παλαμά και Γλάδστωνος να ανασχεδιαστούν ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, με  τη διέλευση και τη στάθμευση των οχημάτων να είναι ελεγχόμενες, ώστε η περιοχή να αποδοθεί στους πεζούς. Oι αρχιτέκτονες προτείνουν επιστρώσεις με μαλακά υλικά και εκτεταμένες φυτεύσεις αλλά και τη χωροθέτηση υδάτινων επιφανειών στο δυτικό τμήμα της πλατείας.

Η περιοχή Επταπυργίου

Η ανάδειξη  των Βυζαντινών Τειχών και η ολοκληρωμένη υλοποίηση της ζώνης πρασίνου στην περίμετρο αυτών, αποτελούν για το Δήμο Θεσσαλονίκης πρώτης γραμμής προτεραιότητα.

Η περιοχή αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη «Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συνόλου Επταπυργίου», που διενήργησε το ΥΠΕΚΑ το 2013, για την ανάπλαση μιας ευρύτατης περιοχής 49,5 στρεμμάτων γύρω από το Επταπύργιο, που υπάγεται εν μέρει εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης (26 στρέμματα) και εν μέρει του Δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Η ανάδειξη  των Βυζαντινών Τειχών και η ολοκληρωμένη υλοποίηση της ζώνης πρασίνου στην περίμετρο αυτών, αποτελούν για το Δήμο Θεσσαλονίκης προτεραιότητα επειδή α) αποτελούν από τις σημαντικότερες και εκτενέστερες περιοχές του προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης, β) συμβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας της πόλης και την αξιοποίηση του τουριστικού της αποθέματος, γ) η ζώνη προστασίας τους αποτελεί υπερτοπικής σημασίας αλληλουχία χώρων πρασίνου που δύνανται συνολικά να αποτελέσουν πνεύμονα για την ασφυκτικά δομημένη περιοχή του ιστορικού κέντρου.