Skip to main content

Τρεις δημοπρασίες για φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς τον Ιούλιο

Οι ειδικότεροι όροι συμμετοχής και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τους συμμετέχοντες προβλέπονται στη σχετική προκήρυξη της Αρχής

Τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τις τεχνολογίες φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών θα διεξάγει η ΡΑΕ τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρυθμιστική αρχή.

Συγκεκριμένα, η Αρχή, με την υπ’ αριθ. 321/2018 Απόφασή της, προκηρύσσει Ανταγωνιστικές Διαδικασίες υποβολής προσφορών για:

• Κατηγορία Ι: Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος PPV ≤ 1 MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 70MW)

• Κατηγορία ΙΙ: Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος 1MW< PPV ≤ 20MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 230MW)

• Κατηγορία ΙΙΙ: Αιολικούς Σταθμούς μέγιστης ισχύος παραγωγής 3MW< PWIND ≤ 50MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 300MW).

Οι ειδικότεροι όροι συμμετοχής και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τους συμμετέχοντες προβλέπονται στη σχετική προκήρυξη της Αρχής (Απόφαση ΡΑΕ 321/2018 – ΦΕΚ Β’ 1466/27.04.2018). Σημειώνεται ότι οι Αιολικοί Σταθμοί μέγιστης ισχύος παραγωγής έως 6 MW που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες δεν συμμετέχουν σε Ανταγωνιστικές Διαδικασίες και η Τιμή Αναφοράς τους καθορίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4414/2016.

Ενημερωτικές ημερίδες

Προκειμένου η ενεργειακή αγορά, οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι πολίτες και το επενδυτικό κοινό να ενημερωθούν με έγκυρο και υπεύθυνο τρόπο για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, αλλά και προκειμένου να αναπτυχθεί γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για τα σημαντικά θέματα στα οποία οι διαδικασίες αυτές αφορούν, η ΡΑΕ διοργανώνει τρεις ενημερωτικές ημερίδες.

Στις ημερίδες θα παρουσιαστεί ο νέος μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ και το πλαίσιο των μόνιμων ανταγωνιστικών διαδικασιών που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στους διαγωνισμούς και η καινοτόμος και διαφανής διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Στο τέλος κάθε Ημερίδας θα ακολουθήσει συζήτηση και απαντήσεις επί των ερωτημάτων, που θα υποβληθούν.

Η πρώτη ημερίδα θα λάβει χώρα την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει στην Αθήνα την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 και ώρα 09:30 π.μ., στο Αμφιθέατρο OTE Academy ( Πέλικα & Σπάρτης 1, Μαρούσι 151 22). Την Τρίτη 15 Μαΐου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στα Ιωάννινα, στο ξενοδοχείο Du Lac.