Skip to main content

Τρεις ένοχοι και έξι αθώοι για το... πάρτι στα κοιμητήρια Καλαμαριάς

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν για έλλειμμα 1,9 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε στο ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τρεις από τους συνολικά εννέα κατηγορούμενους για τη «μαύρη τρύπα» στο ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς.

Κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση, απιστία στην υπηρεσία και άμεση συνέργεια στο προηγούμενο αδίκημα, κατά περίπτωση, ενώ οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν καθώς δεν αποδείχτηκε η ενοχή τους.

Το δικαστήριο επέβαλε: ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον πρώην πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, 8ετή κάθειρξη στον πρώην διευθυντή και κάθειρξη 11 ετών στον ταμία της δημοτικής επιχείρησης. Για τον πρώτο επέτρεψε την εξαγορά της ποινής προς 5 ευρώ/μέρα και την αναστολή της, μετά την έφεση. Επίσης δέχτηκε η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής και για τους άλλους δύο, υπό τον όρο καταβολής χρηματικής εγγύησης 3000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν για έλλειμμα 1,9 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε στο ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς, την πενταετία 2002 - 2006. Αρχικά είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και εις βάρος του πρώην δημάρχου και του γεν. γραμματέα του δήμου Καλαμαριάς οι οποίοι τελικά απαλλάχθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Από τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών επιθεωρητών διαπιστώθηκε «μαύρη τρύπα» στο ταμείο της επιχείρησης. Ενδεικτικά: Το 2002, δαπανήθηκαν συνολικά 285.000 ευρώ χωρίς να εκδοθούν τιμολόγια πληρωμής. Οι πληρωμές αφορούσαν αγορές κολύβων, ύψους 6.473 ευρώ, ανθέων, ύψους 75.000 ευρώ, μεταφορά ατόμων με πούλμαν σε κηδείες, ύψους 36.500 ευρώ. Εκτυπώσεις -τοιχοκολλήσεις αναγγελτηρίων κηδειών- μνημοσύνων, πληρωμές ναών, έξτρα πριμ - μπόνους σε ιερείς, ψάλτες, νεκροκομιστές, νεκροθάφτες κ.α.