Skip to main content

Τρεις φορές πάνω η ζήτηση από την προσφορά στη φοιτητική στέγη

Μεγάλες οι διαφορές στα μισθώματα από το κέντρο της πόλης σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι επιπτώσεις της κρίσης και η είσοδος του Airbnb.

Η ζήτηση για φοιτητική στέγη στη Θεσσαλονίκη είναι τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από την προσφορά, σε μία σχέση κοντά στο 10 προς 3, στις περιοχές που κυρίως στρέφονται οι φοιτητές, δηλαδή κοντά στα Πανεπιστήμια και με εύκολη πρόσβαση με τις λεωφορειακές γραμμές.

Η ζήτηση για φοιτητική στέγη διαχρονικά είναι πάρα πολύ μεγάλη σε μία πόλη, με δύο ΑΕΙ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, μεγάλο ΤΕΙ και πολλές ιδιωτικές σχολές στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως τα τελευταία χρόνια, η σχέση ζήτησης – προσφοράς, έχει γίνει όλο και πιο προβληματική, λόγω σημαντικών αλλαγών στην αγορά του real estate, που συνδέονται τόσο με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, όσο και με την εισαγωγή στην αγορά ακινήτων διεθνών trends και συγκεκριμένα της οικονομίας διαμοιρασμού ή όπως έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε σε αυτή, του Airbnb.

Αυτές τις ημέρες και με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι πρωτοετείς μαζί με τους γονείς τους έχουν πάρει σβάρνα μεσιτικά γραφεία και αγγελίες, αναζητώντας στέγη στο διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Αλλά η εύρεση κατοικίας, αποδεικνύεται για τους περισσότερους δύσκολη όπως και αρκετά «τσιμπημένη» υπόθεση στις πιο περιζήτητες περιοχές.

«Αρκετά διαθέσιμα σπίτια και, σε καλύτερες τιμές, έφυγαν αρχές Ιουλίου, όταν ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των Πανελλαδικών. Τότε οι φοιτητές που ήξεραν, από τις επιδόσεις τους, ότι σίγουρα περνάνε στη Σχολή της επιλογής τους, έκαναν με μεγαλύτερη άνεση έρευνα αγοράς και προχώρησαν σε μισθώσεις. Αυτοί που περίμεναν την ανακοίνωση των βάσεων, κάνουν ένα αγώνα δρόμου για τα διαμερίσματα που είναι ακόμη στην αγορά. Εκτιμώ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν μείνει τα μισά προς ενοικίαση και την παρεπόμενη οι προσφορές θα έχουν στερέψει», δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Πασαλίδης.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Φοιτητές ψάχνουν στέγη - Ανάρπαστες οι φοιτητικές εστίες

Γενικότερα η αγορά των ενοικιαζόμενων κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, έχει τα τελευταία χρόνια περιοριστεί ως προς την προσφορά, για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτος και βασικότερος λόγος, όπως εξηγεί ο κ. Πασαλίδης, είναι η επιστροφή των Θεσσαλονικέων, από τα προάστια στην πόλη. Οι λόγοι για αυτή την αντιστροφή της εξόδου που είχε πάρει διαστάσεις στα «καλά χρόνια», είναι καθαρά οικονομικοί.

Δεύτερος λόγος που επίσης συνδέεται με την κρίση, είναι η μεγάλη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα επί σειρά πολλών ετών.

Τρίτος λόγος, είναι η είσοδος στην αγορά του real estate, της οικονομίας διαμοιρασμού, του sharing και της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Έχει καταγραφεί εντός του 2018, σε έρευνα Αμερικανών φοιτητών (εδώ ), ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ενεργά στο Airbnb πάνω από 960 σπίτια, κατοικίες, στην πλειονότητά τους διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης και σε μικρές αποστάσεις από αυτό.

«Θεωρώ ότι ο πλέον σημαντικός λόγος που μειώθηκε η προσφορά στα ενοικιαζόμενα σπίτια, είναι η μείωση των εισοδημάτων στα χρόνια της κρίσης. Οι οικογένειες που είχαν μετακομίσει εκτός πόλης, περιφερειακά, δεν μπορούν να συντηρούν μεγάλες μονοκατοικίες, ούτε να επιβαρύνονται με τα πολλά έξοδα μετακίνησης. Άφησαν τα σπίτια των 200 ή 300 τετραγωνικών και επέστρεψαν εντός πόλης, στα διαμερίσματα των 80-100 τ.μ., τα οποία προ κρίσης, νοίκιαζαν», πρόσθεσε ο κ. Πασαλίδης.

Κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αναμφίβολα επηρεάσει την αγορά  κατοικίας αλλά πλέον, μετά την εκρηκτική ανάπτυξη του hosting, το φαινόμενο έχει σταθεροποιηθεί επειδή πολλοί ιδιοκτήτες δεν είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν συστηματικά με το Airbnb ή να το δούνε επαγγελματικά ή να αναθέσουν τα ακίνητά τους σε εταιρείες διαχείρισης.

Για να αντιμετωπιστεί όσο γίνεται η στενότητα που υπάρχει στη φοιτητική στέγη, οι μεσίτες προσπαθούν να ωθήσουν τους σπουδαστές σε περιοχές πέραν των περιζήτητων , όπου θα βρούνε σπίτια και μάλιστα σε καλύτερες τιμές.

«Ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών στη Νεάπολη νοικιάζεται προς 280-300 ευρώ το μήνα, όταν στη Τούμπα το ενοίκιο φτάνει στα 400-420 ευρώ και στη Βογατσικού στα 600 ευρώ. Υπάρχουν πιο συμφέρουσες επιλογές για τους φοιτητές και σε αρκετές περιπτώσεις σε πιο νέες κατασκευές, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και του One Salonica. Προσπαθούμε να δείξουμε σε φοιτητές και γονείς, ότι υπάρχουν επιλογές σε Νεάπολη, Πολίχνη, επί της οδού Λαγκαδά, στους Αμπελόκηπους, στην περιοχή της Δυτικής Εισόδου προς το Σταθμό».

Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι, ότι η μικρή προσφορά δεν σπρώχνει τους ενδιαφερόμενους στη πλειοδοσία, κάτι που θα ανέβαζε τα μισθώματα. Φοιτητές και γονείς, ανάλογα με τις δυνατότητες του οικογενειακού προϋπολογισμού, ξεκινούν την αναζήτηση κατοικίας έχοντας καταλήξει στο τίμημα που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν, το οποίο και δεν το ξεπερνούν.