Skip to main content

Τρεις γενιές και 52 χρόνια αρτοποιίας με άρωμα Εφέσσου στην Πιερία

Η εταιρεία αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής «Εφέσσου» της οικογένειας Γιαπιτζή ξεκίνησε από έναν φούρνο το ‘68 και έχει σήμερα 11 καταστήματα στην Πιερία

Η αγάπη για το ζυμάρι περνά σε αυτή την οικογένεια από τον πατέρα στον γιο και σε κάθε γενιά μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Από τον παππού Μιλτιάδη Γιαπιτζή στον γιο του Γιάννη και από εκείνον στα παιδιά του Μίλτο και Σταύρο, η οικογένεια Γιαπιτζή κατάφερε να μπαίνει καθημερινά με την εταιρεία αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής «Εφέσσου» σε περισσότερα από 4.000 νοικοκυριά του νομού Πιερίας.

Εδώ και λίγο καιρό στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η τρίτη γενιά, τα αδέρφια Μίλτος και Σταύρος Γιαπιτζής, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τους γονείς τους Γιάννη και Μαρία, ετοιμάζονται να βάλουν τη δική τους σφραγίδα σε μια επιχειρηματική ιστορία που διαρκεί 52 χρόνια.

Τα αδέρφια Γιαπιτζή, (από αριστερά) Μίλτος και Σταύρος

 

Σήμερα η «Εφέσσου», που τιμά με το όνομά της τις ρίζες της οικογένειας στην Έφεσσο της Μικράς Ασίας, διαθέτει στην Πιερία, από την Κατερίνη και το Λιτόχωρο μέχρι τη Λεπτοκαρυά, 11 καταστήματα με παραδοσιακό ψωμί, αρτοσκευάσματα, σνακ αλμυρά και γλυκά. Ετοιμάζεται δε να συγκεντρώσει την παραγωγική της δραστηριότητα σε νέες εγκαταστάσεις 2.000 τ.μ., μεταξύ της Νέας Εφέσσου και της Κατερίνης, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα, να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητά της, να δώσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της και να προσθέσει νέους κωδικούς.

«Βαδίζουμε στα χνάρια των γονιών μας. Στόχος μας όμως είναι να παντρέψουμε την παράδοση που κληρονομήσαμε με την τεχνολογία και τις σύγχρονες ιδέες» λέει στη Voria.gr ο Μίλτος Γιαπιτζής. Τα δύο αδέρφια αλληλοσυμπληρώνονται, αφού ο μεν Μίλτος έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και έχει κάνει μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο στην Αγγλία, ο δε Σταύρος σπούδασε τεχνολόγος τροφίμων στην Ελλάδα και συνέχισε με σπουδές σε φημισμένες σχολές της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων η LENOTRE και η INBP, η καλύτερη κρατική σχολή αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Από τον φούρνο της Ν. Εφέσσου στα 11 καταστήματα

Η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας ξεκίνησε το 1968 από έναν φούρνο στη Νέα Έφεσο Πιερίας, με την επωνυμία «Άρτος Εφέσσου», ο οποίος γεννήθηκε από την επιθυμία του Μιλτιάδη Γιαπιτζή, επαγγελματία γεωργού τότε, να δώσει μια νέα προοπτική στην οικογένειά του. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η «Άρτος Εφέσσου», που έκλεισε μέσα της τις αναμνήσεις της Μικρασιάτισσας μητέρας του Μιλτιάδη Γιαπιτζή, Μαριγώς, από την ορεινή Έφεσσο της Μικράς Ασίας, τις μυρωδιές του ψωμιού της περιοχής και τις γεύσεις από τους μπακλαβάδες και τα σουσαμένια σιμίτια. Άλλωστε, εκείνη ήταν που άναψε τη σπίθα για την αναβίωση όλων αυτών των εικόνων από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Μία μόνο ποικιλία ψωμιού έβγαζε στην αρχή ο φούρνος, που όμως σε λίγο μόλις διάστημα έφτασε να τροφοδοτεί τον μισό παλιό δήμο του Δίου. Στον φούρνο αυτό ο Μιλτιάδης Γιαπιτζής έπαιρνε μαζί του, ήδη από την ηλικία των 12, και τον γιο του Γιάννη, ο οποίος ξυπνούσε από τα ξημερώματα για να πάει στη δουλειά, προτού φορτωθεί την σχολική του τσάντα για να οδεύσει προς το σχολείο.

Ο σπόρος της αρτοποιίας είχε βρει ήδη εύφορο έδαφος. Μετά το σχολείο ο Γιάννης Γιαπιτζής έφυγε για την Αθήνα και βρέθηκε δίπλα σε παραδοσιακούς φουρνάρηδες από την Ήπειρο, μαθαίνοντας την τέχνη του ζυμαριού και τα μυστικά του ψωμιού. Επιστρέφοντας στη Νέα Έφεσσο είχε τις αποσκευές του γεμάτες όνειρα και σε ηλικία 24 ετών ανέλαβε την επιχείρηση. Η μία ποικιλία ψωμιού έγιναν οκτώ, η φήμη του φούρνου ξεπέρασε τα όρια της περιοχής και ο κόσμος από την Κατερίνη έκανε 8 χλμ για να προμηθευτεί το φημισμένο ψωμί του. Έτσι ο Γιάννης Γιαπιτζής αποφάσισε να ανοίξει ένα κατάστημα στην Κατερίνη το 1993, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα.

Από την πρώτη στιγμή ο ανήσυχος φούρναρης αντιμετώπισε την διαδικασία της παρασκευής ψωμιού ως τέχνη, ως έρωτα, κάνοντας φίλο του τον… ζυμομύκητα. Δεν επαναπαύτηκε δε σε αυτά που ήξερε, αφού επιδίωκε να διευρύνει τις γνώσεις του, ταξιδεύοντας εντός και εκτός συνόρων για να μάθει νέες τεχνικές και να πάρει νέες ιδέες. Από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ ταξίδευε σε μεγάλες εκθέσεις, ενώ παρακολουθούσε σεμινάρια για να γίνεται καλύτερος.

Στα ταξίδια του αυτά η σύζυγός του Μαρία είχε αναλάβει ενεργό ρόλο στον φούρνο.

Αυτό ακριβώς το μεράκι της δεύτερης γενιάς της οικογένειας Γιαπιτζή ήταν που έφερε τη μεγέθυνση της επιχείρησης, που κάποια στιγμή ονομάστηκε «Εφέσσου», αφού, εκτός από την αρτοποιία, ενέταξε στο αντικείμενό της και την ζαχαροπλαστική. Το ένα μαγαζί άρχισε να διαδέχεται το άλλο και σύντομα δημιουργήθηκε μια αλυσίδα, την οποία γνωρίζουν οι πάντες στην Πιερία.

Το τιμόνι στην τρίτη γενιά

Εδώ και λίγα χρόνια στην επιχείρηση έχουν κάνει την είσοδό τους και οι δύο γιοι του Γιάννη Γιαπιτζή, αποφασισμένοι να προσθέσουν κι άλλα κεφάλαια στην οικογενειακή επιχειρηματική ιστορία. Άλλωστε, μεγάλωσαν πλάθοντας το ζυμάρι, με τις μνήμες τους να ταυτίζονται με το εργαστήρι, όπου ο πατέρας τους δούλευε νυχθημερόν.

Σήμερα, ο 34χρονος Μίλτος έχει αναλάβει το επιχειρηματικό σκέλος της «Εφέσσου», ενώ ο 30χρονος Σταύρος το κομμάτι της παραγωγής και της ανάπτυξης νέων κωδικών. Ο πατέρας τους έχει πλέον περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο και παρακολουθεί τα παιδιά του, ικανοποιημένος γιατί κρατάνε γερά τη σκυτάλη, ενώ η μητέρα τους εξακολουθεί να παραμένει ενεργή στα καταστήματα.

Σήμα κατατεθέν της οικογένειας Γιαπιτζή είναι τα… οικογενειακά συμβούλια. Σε ένα τέτοιο ο Γιάννης Γιαπιτζής ρώτησε τους γιους του αν θέλουν να ασχοληθούν με την επιχείρηση, ενώ και σήμερα επαναλαμβάνονται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, για να συζητηθούν τα θέματα που προκύπτουν και να ληφθούν από κοινού οι αποφάσεις. «Κρατάμε με τον αδερφό μου τις αρχές των γονιών μας, τις οποίες δεν διαπραγματευόμαστε. Ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η εκτίμηση, η αγάπη για τη δουλειά και η προσπάθεια είναι μερικά μόνο από όσα μας δίδαξαν» λέει ο Μίλτος Γιαπιτζής.

* Στην κεντρική φωτογραφία: Από αριστερά Σταύρος, Μίλτος, παππούς Μιλτιάδης, Μαρία και Γιάννης Γιαπιτζής